Kørt over af marokkansk kolonimagt
Død under fodbold-fejring
En ung saharawi-kvinde blev kørt over af et marokkansk hjælpekøretøj under fejringen af Algeriets sejr i African Nations Cup i den marokkanske koloni Vestsahara fredag aften. Hun døde senere af sine kvæstelser.
Fejringen af Algeriets fodboldlandsholds 1-0 sejr i finalen over Senegal i African Nations Cup er ikke gået stille af sig. Ikke mindst i hjemlandet og i den tidligere kolonimagt Frankrig, hvor der bor mange fra Algerier.
Sejren blev også fejret af mange saharawier i den marokkanske koloni Vestsahara. De har en særlig grund til at holde med Algeriet: landet er nemlig en tæt allieret, der blandt andet har nemlig huset over 160.000 saharawier i flygtningelejre siden 1975, hvor Marokko med vold og bombefly koloniserede Vestsahara.
Kørt over efter fodboldsejr
De marokkanske kolonimyndigheder valgte, som det ofte sker under demonstrationer i Vestsahara, at gribe voldsomt ind da mange saharawier samledes på gader og stræder da Algeriet slog Senegal fredag.
I tumulten der fulgte, blev den 23-årige saharawi studerende, Sabah Njourni kørt over af et hjælpekøretøj der kørte i høj fart, skriver Equipe Media og Western Sahara Human Rights Watch, der begge dokumenterer brud på menneskerettighederne i Afrikas sidste koloni. Hun døde senere af sine kvæstelser.
Ifølge Equipe Media, var gaderne i Vestsaharas hovedstad El Aaiun på det nærmeste belejret af marokkanske styrker, der blokerede gader og stræder med barrierer og vandkanoner og uddelte tæv til adskillige saharawier for at stoppe fejringerne.
– Ulykken skete mens hundredevis af fredelige saharawi-demonstranter gik på gaden for at fejre Algeriets sejr mod Senegal. Soldater i gaderne skød gummikugler og tåregas efter menneskemængden og arresterede adskillige af dem. Flere fik tæv af politiet og mange som burde have været en tur på hospitalet for brud og andre skader turde ikke tage på hospitalet, fordi de var bange for at blive arresteret, fortæller Mohamed Mayara, der som medstifter af Equipe Media selv har oplevet af få tæv og blive tortureret af de marokkanske kolonimyndigheder.
– En tilstand af terror og panik hersker i El Aaiun, alt imens hæren og politiet har indkaldt forstærkninger. Antallet af tilskadekommende er endnu ukendt på grund af blokaden, tilføjer han.
Den britiske NGO Adala UK, der fokuserer på menneskerettighedssituationen i Vestsahara, rapporterede at over 140 saharawier var svært tilskadekomne efter angreb fra de marokkanske politistyrker. Ifølge organisationen fik Sabah Njournis familie ikke lov til at tilse hende på hospitalet.
Ifølge det spanske nyhedsmedie PeriodistasenEspañol.com, var der også ballade i Vestsahara under semifinalen mellem Algeriet og Nigeria 30. juni, da det i Vestsahara forbudte saharawi-flag blev hevet frem. Under kampen sang tilskuerne ‘Labadil Labadil Antakrir al Massir’ – der er ingen anden løsning end uafhængighed [fra Marokko].
De marokkanske sikkerhedsstyrker for derefter frem mod saharawierne med knipler, pistoler med gummikugler og vandkanoner, skriver PeriodistasenEspañol.com.
Fordømmer ’forbrydelser’
Saharawiernes eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic, der er medlem af den afrikanske union, fordømte hvad de kaldte sikkerhedsstyrkernes brutalitet.
– Vi opfordrer Sikkerhedsrådet til at holde Marokko ansvarlig for landets sikkerhedsstyrkers forbrydelser imod saharawiernes befolkning, skrev FN-repræsentanten for Vestsaharas befrielsesbevægelse Polisario, Sidi Omar, i et brev til FN’s Sikkerhedsråds Præsident.
FN’s fredsbevarende styrke i Vestsahara, Minurso, har ikke svaret på en henvendelse om hændelserne i Vestsahara fredag, og har ikke kommenteret dem på deres hjemmeside.
Det marokkanske onlinemedie, Morocco World News, har en noget anden udlægning af hændelserne i El Aaiun i går.
– En gruppe mennesker, opmuntret af fjendtligt indstillede individer, udnyttede den festlige atmosfære til af ødelægge og plyndre. Politiet var tvunget til at gribe ind for at beskytte privat og offentlig ejendom, skrev den marokkanske medie.
Under det kaos den fulgte, blev kvinden [Sabah Njourni] kørt på hospitalet i Laayoune [El Aaiun] og døde af sine kvæstelser, og en undersøgelse af omstændighederne omkring hendes død er i gang, tilføjer Morocco World News.
Manglende pressefrihed
Det er dog ofte svært at få uafhængige reportager fra det besatte Vestsahara.
I Reporters Without Borders’ seneste pressefrihedsindex, rangerer Marokko/Vestsahara som nummer 135 ud af de 180 lande som er undersøgt. Journalister og andre mediepersoner i Marokko/Vestsahara slæbes ofte i retten eller chikaneres i landene, og udenlandske reportere bliver udvist, skriver Reporters Without Borders.
Reporters Without Borders har flere gange tidligere rapporteret om manglen på pressefrihed i Vestsahara, om hvordan de marokkanske myndigheder lukker medier i kolonien, og om hvordan marokkanske sikkerhedsstyrker i det besatte Vestsahara har tævet, tilbageholdt eller hjemsendt journalister, der har forsøgt at rapportere om demonstrationer i Vestsahara, der krævede uafhængighed fra Marokko.
I en ny rapport om Vestsahara, beskriver organisationen Vestsahara som et mediemæssigt sort hul, der er afskåret fra resten af verden og en no-go zone for udenlandske journalister.
I 2010 blev den danske journalist Mads Ellesøe tilbageholdt, forhørt og deporteret af marokkanske sikkerhedsstyrker. Han havde været på vej til Vestsahara for at undersøge anklagerne om grove brud på menneskerettighederne under demonstrationer i landet.
To journalister udsendt af Afrika Kontakt (det nuværende Global Aktion) forsøgte, under dække af at være turister, noget lignende i 2013. Her blev de konstant overvåget af civilklædt politi. I 2017 blev den danske journalist Ingrid Pedersen smidt ud af Vestsahara sammen med sin mand.
Marokko kritiseres tit for at tæve og torturere fredelige demonstranter og andre brud på menneskerettighederne i Amnesty Internationals rapporter, ikke mindst i Vestsahara, og Vestsahara scorer dårligere end Saudi Arabien på Freedom Houses ”frihed i verden”-skala.