Demonstration ved USA's ambassade i København
Solidaritetsprotest for Vestsahara og Palæstina
Den 19. december demonstrerede aktivister og politikere foran den amerikanske ambassade i København, i solidaritet med de saharawiske og palæstinensiske folk. Demonstranterne protesterede mod den despotiske alliancedannelse mellem USA, Israel og Marokko, der blev offentliggjort af Donald Trump ugen forinden.
Indtil den 10. december, var der ingen lande i verden, der anerkendte Marokkos suverænitet over Vestsahara. Men på FN’s menneskerettighedsdag, gjorde et tweet fra USA’s præsident, Donald Trump, en ende på det:
– Marokko anerkendte USA i 1777. Det er derfor passende, at vi anerkender deres suverænitet over Vestsahara, skrev præsidenten i et af sine mange tweets om den nye aftale han netop havde indgået med Israel og Marokko.
Aftalen indebærer blandt andet, at Marokko anerkender Israel, for til gengæld at få USA’s anerkendelse af Marokkos suverænitet over Vestsahara. Derudover indgår salg af avanceret amerikansk militærudstyr til Marokko, også i aftalen.
Trump har forsøgt at sælge aftalen som en fredsaftale, men den påstand er blevet skudt i sænk af en lang række mellemøsteksperter. Christopher Ross, amerikansk diplomat og tidligere FN mægler for Vestsahara (2009-2017), skriver i et opslag på Facebook at han mener, at det kan true sikkerheden i hele regionen.
– Denne tåbelige og uovervejede beslutning er et slag i ansigtet på principperne om, at intet land må erhverve sig territorium med magt, og at folkenes ret til selvbestemmelse skal respekteres. Det er principper USA selv har forpligtet sig til at overholde. Det er nedfældet i FN-pagten, skrev Ross i opslaget.
USA’s alliancedannelse har givet anledning til, at de som bakker op om et frit Palæstina og et frit Vestsahara går sammen om at fordømme despotiske aftaler med besættelsesmagter, og at kræve efterlevelsen af internationale konventioner. Med bannere, flag og palæstinensisk og saharawisk musik, viste de fremmødte demonstranter deres solidaritet med palæstinenserne og saharawierne.
På talerstolen til protesten var Mathilde Andersen (Global Aktion), Magrethe Auken (SF), Line Barford (Ø) og Susanna Dyre-Greensite (Folkebevægelsen mod EU). Derudover blev en skriftlig udtalelse fra Finn Reske-Nielsen og Lave K. Broch fra FN forbundet læst op.
Frihed og retfærdighed er ikke en handelsvare
USA’s principløse udenrigspolitik har kastet både det palæstinensiske og saharawiske folk under bussen. Men retfærdighed, frihed og afkolonisering er ikke en handelsvare, der skal sælges til højstbydende, sagde Mathilde Andersen, aktivist hos Global Aktion, i sin tale til protesten.
– Det er en beskidt aftale. Det er ikke en fredsaftale, der vil skabe ro og stabilitet, men derimod en kynisk aftale, der træder på menneskerettigheder, international lov og retten til selvbestemmelse, lød det fra Mathilde Andersen.
Broch og Eske-Nielsen fra FN-forbundet pointerede i deres udtalelse at der er flere ligheder mellem Vestsahara Konflikten og Israel og Palæstina konflikten. Der er i begge tilfælde tale om ulovlige besættelser, bosættelser, flygtninge og brud på menneskerettighederne.
– Og i begge konflikter, burde omverden gøre mere, påpegede de.
Dyre-Greensite fra Folkebevægelsen mod EU startede sin tale med at citere den amerikanske uafhængighedserklæring, der fremhæver retten til liv, frihed, og befordring af egen lykke. Hun understregede at det er den amerikanske regerings ansvar at sikre disse rettigheder, og at undertrykkelsen af de saharawiske og palæstinensiske folkestyre går stik imod disse værdier.
– Men er USA egentlig alene om det? Er det her bare endnu et eksempel på Tosse-Trump, der laver tossede ting på egen hånd, som resten af verden tager afstand fra, spurgte Dyre-Greensite retorisk, og kritiserede EU’s fiskeriaftale med Marokko, som er med til at legitimere besættelsen af Vestsahara.
Margrete Auken mente heller ikke, at ansvaret kun ligger hos den amerikanske præsident.
– Dét at leve op til international lov, det er en verdenssag (…). Så denne demonstration er jo ikke kun vendt mod USA, den er nok så meget vendt mod vores egne politikere, sagde hun.
Og Line Barfod påpegede, at vi også selv kan gøre noget, som ikke afhænger af politikere.
– Vi kan også arbejde for, at danske virksomheder, pensionskasser og kapitalfonde ikke investerer i lande, der besætter andre folks territorium. Vi kan lade være med at købe varer fra besatte områder og fra besættelsesmagter, sagde Barfod.
Hos Global Aktion håber vi, at solidaritetsprotesten blot var den spæde start på et øget samarbejde og en styrket solidaritetsbevægelse blandt Palæstina og Vestsahara aktivister fremadrettet.
Protestens arrangører
Protesten var arrangeret af Global Aktion, Frit Vestsahara og Internationalt Forum og Stop Annekteringen af Palæstina 2020. Derudover var FN-forbundet, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikal Ungdom, SF Ungdom, Folkebevægelsen mod EU, Arbejderpartiet Kommunisterne og Kommunistisk Parti medindkaldere.