Faglig kamp:
Sydafrikanske vinarbejdere strejker stadigvæk
Vinarbejderne på Robertson Winery, hvis vin kan købes i flere danske supermarkeder, strejker på anden måned. De kræver en løn de kan leve af, samt ordentlige arbejdsforhold og retten til at organisere sig fagligt, siger de.
Mellem 1500 og 2000 kroner om måneden, eller cirka 50-70 kroner om dagen. Det er hvad mange af vinarbejderne hos Robertson Winery tjener, i et land der nok er billigere end Danmark, men hvor elregningen for 85 m2 trods alt er cirka 500 kroner om måneden, et kilo ost koster 40 kroner, og et måltid mad på en billig restaurant en halvtresser.
”Jeg er en enlig forælder, og dermed den eneste der tjener penge til familien, og vi kan ikke overleve på den løn vi får nu,” fortalte vinarbejderen Chrismalene til Workers World på Cape Town TV, i sidste uge.
Robertson Winery forsvarer sig med, at den tilbudte lønstigning på otte procent er en del af et langt sejt træk, at de tilbyder gratis klinikfaciliteter og betalt barsel, og at de skam tillader arbejderne at organisere sig.
Vil have løn de kan leve af
Vinarbejderne hos Robertson Winery, der for de flestes vedkommende er medlemmer af fagforeningen Commercial Stevedoring and Allied Workers Union (CSAAWU), har forkastet lønstigningen på 8 procent, som de siger knapt nok dækker stigningen i fødevarepriserne, og kræver i stedet en mindsteløn på omkring 4000 kroner om måneden.
”Arbejderne har givet CSAAWU et mandat til at forhandle en løn på 8500 rand [cirka 4000 kroner]. Arbejderne vil ikke forhandle en procent-stigning på deres lønninger, fordi dette vil forstærke de uretfærdige lønninger fra apartheidtiden, som arbejderne netop vil bryde med,” fortæller Generalsekretær Trevor Christians fra CSAAWU.
”Vores kamp skal også sikre værdighed for mennesker i landområderne. For her er der stadigvæk et herre-slave-forhold, hvor hvide arbejdere eksempelvis tjener meget mere hos Robertson Winery, op imod 18.000 rand, og hvori intet for alvor har forandret sig her siden 1994. Vores strejke er derfor vigtig, også for arbejdere uden for Robertson,” siger han.
Opfordrer til boykot
Vinarbejderne opfordrer vindrikkere over hele verden til at støtte deres kampagne, samt boykotte vin fra Robertson Winery, indtil deres krav er blevet mødt. De siger, at de vil strejke indtil dette sker.
”Vi opfordrer folk til at støtte os, ved ikke at købe deres vine, ikke købe deres produkter. Folk nyder Robertsons vine, men de forstår ikke hvor hårdt vi har arbejdet, for at lave vinen,” siger Chrismalene.
Produktionen på Robertson Winery fortsætter ifølge firmaet ved hjælp af midlertidig arbejdskraft, og forhandlingerne forventes indtil videre at fortsætte indtil næste uge.
Array