Gøder konflikt

Fosfathandel med Vestsahara halveret

Eksporten af fosfat fra den marokkanske koloni Vestsahara er på sit laveste nogensinde, siger ny rapport.

rapporten ”P for Plunder” fra det internationale netværk, Western Sahara Ressource Watch (WSRW), kan man læse, at Marokko aldrig før har eksporteret så lidt fosfat fra Vestsahara, som i 2019.

– Et rekordlavt antal skibe, nemlig 19, forlod territoriet med fosfat. Den totale last var på 1.03 millioner tons. Til sammenligning var Marokkos gennemsnitseksport fra det besatte land i årene 2012-2018 på 1.8 millioner tons, skriver WSRW.

Rapporten er, ifølge WSRW, en detaljeret, årlig gennemgang over de firmaer der køber fosfat fra det af Marokko besatte Vestsahara.

Tilsyneladende er det årtilange eksport af fosfat til Nordamerika (fra især canadiske Nutrien), som stoppede i december 2018, ikke blevet overtaget af andre firmaer, selvom eksporten til New Zealand og Kina er relativ stabil. Indien står nu for cirka halvdelen af importen af fosfat fra Vestsahara, skriver WSRW.

Desuden er det blevet sværere at sejle fosfat fra Vestsahara, efter at skibe med fosfat fra kolonien blev tilbageholdt i Panama og Port Elizabeth i 2017.

Morten Nielsen, der er medlem af bestyrelsen i Western Sahara Ressource Watch, siger:

– Det voldsomme fald i eksporten af fosfat fra det besatte Vestsahara er meget positivt. Det er selvfølgelig trist at det ikke var det danske rederi Ultrabulk, der stoppede deres transport af fosfat, men deres kunde, Nutrien, der blandt andet på grund af pres fra investorerne, stoppede med at købe deres fosfat i Vestsahara.

Det ulovligt udnyttede fosfat er en af den marokkanske regerings hovedindtægtskilder fra besættelsen af Vestsahara, som Marokko besætter I strid med international lov, skriver WSRW i rapporten.

WSRW citerer i rapporten blandt andet danske MP Pension for, at man droppede investeringer i marokkanske OCP i januar 2019, fordi firmaets udnyttelse af Vestsaharas fosfat er i strid med FN’s charter, en FN Opinion og flere andre konventioner.

– Vi er i den lidt mærkelige situation, at det ofte er lettere at få private virksomheder til at trække sig fra Vestsahara, mens vores politikere og regeringer er Marokko meget mere positivt stemt.  Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, ser for eksempel ikke noget problem i at danske virksomheder investerer i det besatte Vestsahara, siger Morten Nielsen.

I juni 2016 stemte alle folketingets partier ellers for et beslutningsforslag, der blandt andet fraråder danske offentlige institutioner og firmaer at handle i og med den marokkanske koloni Vestsahara.

Marokko invaderede Vestsahara i 1975, efter aftale med kolonimagten Spanien. Kort tid efter begyndte marokkanerne at udnytte de store forekomster af fosfat, der i stor stil bruges til fremstilling af kunstgødning.

Array