Kommentar
Coronakrisen giver historisk mulighed for markant klimahandling og -retfærdighed
Nej, Lars Sandahl Sørensen, klimakrisen skal ikke være et erhvervs-eksporteventyr
Dansk Industris direktør, Lars Sandahl Sørensen, udtalte i denne uge, at de var med på at gøre noget ved klimaet, hvis “det blev et eksporteventyr for danske virksomheder”. Det er tydeligt, at Sandahl Sørensen ikke har forstået hvorfor, der er en klimakrise til at starte med. Klimakrisens bagtæppe er en neoliberal vækstpolitik, forbrugerisme og et uretfærdigt frihandelssytem baseret på en grov udnyttelse af jordens resurser, særligt fra Syd til Nord. Hvad der bliver mere og mere tydeligt er, at der skal et radikalt opgør med det neoliberale kapitalistiske system til – et system, der baserer sig på netop ovenstående. Det er selv samme system, som forårsager klimaforandringerne og som er skyld i, at både Covid-19 og klimaforandringer rammer så skævt.
I sidste uge meddelte udviklingsminister Rasmus Prehn, at man vil sætte en milliard kroner til side til at at bekæmpe corona i Afrika og nærområderne. Dette er overordnet set en god idé. Men det er vigtigt at disse penge ikke tages fra andet vigtigt arbejde, herunder udviklings- og klimaindsatsen. Danmarks påtagelse af det globale klimaansvar er allerede alt for sølle, og det må og skal hæves betydeligt – ikke skæres ned. Vi i det Globale Nord har en klimagæld, og den må vi tage på os.
Ligesom med klimaforandringer, er det en (på verdensplan set) rig minoritetsklasse, der bærer hoveddelen af ansvaret for udbredelsen af corona globalt. Som vi f.eks. ser det i Sydafrika lige nu, det land der indtil videre er hårdest ramt af corona i Afrika, er størstedelen af smittetilfældene hvide rige mennesker, der har bragt virussen med fra andre dele af verden. Men når først virussen får tag i de fattige slumområder, hvor folk bor tæt, lever fra dag til dag, og ikke har adgang til ordentlig sanitet eller sundhedsydelser, så vil vi se virussen ramme lige så skævt som klimaforandringerne. Som flere politiske analyser påpeger, opstår pandemier som coronakrisen som resultat af det globale frihandelssystem og industrielt eksport-orienteret landbrug, der sætter økosystemer og biodiversitet under pres og bl.a. tvinger lokalbefolkninger i tæt kontakt med smittebærende dyr (se links nedenfor). Systemer, der er symptomatiske for det kapitalistiske vækstimperativ og som bygger på ressourceudnyttelse af det Globale Syd.
Coronakrisen er et chok for status quo. Midt i den tragedie, der udfolder sig for øjnene af os, skaber den dog også en historisk mulighed for at ændre vores levevis – med bæredygtighed og globalt samfundssind som bærende principper. Når der forhåbentlig om ikke så lang tid kommer gang i de politiske forhandlinger om en dansk klimaplan, ved vi nu at statens lommer er meget dybe, og at staten er villig til at gå langt, når katastrofen banker på døren. Det har klimakatastrofen gjort i flere årtier. Sammen med græsrodsbevægelser verden over, vil Global Aktion presse på for, at coronakrisen bliver startskuddet til en retfærdig og solidarisk økonomi, der sætter mennesker og miljø før profit og klimaretfærdighed før eksport – ikke bare i Danmark, men i hele verden.
Links:
https://www.dailymaverick.co.za/opinionista/2020-03-24-__trashed-2/
https://medium.com/@HCWH/coronavirus-and-the-climate-crisis-227c36bf07d0
https://monthlyreview.org/2020/04/01/covid-19-and-circuits-of-capital/