Samråd om EU-Mercosur

“Den her diskussion kommer til at fortsætte”

Jeppe Kofod giver fortsat tomme svar og halve sandheder om EU-Mercosur-aftalen. Her er vores korte opsamling på samrådet.

Torsdag d. 4. marts havde Søren Søndergaard (MF, Enhedslisten) indkaldt udenrigsminister Jeppe Kofod til samråd om handelsaftalen mellem EU og Mercosur-landene Argentina, Brasilien, Paraguay og Uruguay. Global Aktion har længe kritiseret og ført kampagne mod aftalen, og med organisationer som Greenpeace, Den Grønne Studenterbevægelse, NOAH og Verdens Skove er presset på udenrigsministeren vokset. Desværre ser det ikke ud til, at presset endnu har flyttet udenrigsministeren.

Under samrådet blev der flere gange joket om ministerens lange svar – men det var en længde, man godt kunne været sparet for. Som MF Christian Juhl (EL) bemærkede under samrådet er “at snakke udenom jo også at snakke”- og vi blev derfor ikke klogere på hvordan Kofod forholder sig til den kritik, vi har stillet over for aftalen.

Det er for det første stadig uklart, om Kofod mener aftalen vil føre til yderligere afskovning i Mercosur-regionen. Kofod henviste til en konsekvensanalyse bestilt af Kommisionen som en vurdering af, at aftalen ikke vil føre til afskovning. Samtidig undveg han kritiske spørgsmål om den analysen, og udtalte senere, at det var tidligt at vurdere miljøeffekter af aftalen, fordi den færdige aftaletekst ikke lå klar. Hvordan man kan mene begge dele på samme tid overlader vi til Kofod at forklare.

Kofod ignorerede også et spørgsmål om, hvordan han forholdte sig til kritikken af aftalen fra den europæiske fagforeningssammenslutning ETUC (hvor danske FH er medlem).

Spørgsmålet om ETUC’s kritik, som blev stillet af Christian Juhl, lagde op til et velkomment nyt fokus på de arbejdstagerrettigheder, som aftaler også truer – et tema, som indtil nu har stået i skyggen af klima og afskovning.

Samrådet var dermed en fortsættelse af den linje, som regeringen hele tiden har kørt: de bakker ufortrødent op om aftalen, læner sig udelukkende op af EU-Kommissionen i deres vurderinger, forholder sig ikke seriøst til civilsamfundets kritik, og vildleder debatten med tomme svar og halve sandheder.

Som Søren Søndergaard også bemærkede under samrådet, betyder det, at ”den her diskussion kommer til at fortsætte”. I Global Aktion vil vi sammen med vores partnere fortsat presse på for, at der bliver en aktiv og inddragende debat om aftalen – og at Danmark i sidste ende siger nej til denne katastrofale handelsaftale.

Samrådet kan ses på folketingets hjemmeside.

Global Aktions foretræde om EU-Mercosur-aftalen: “Handelspolitik er klimapolitik, og EU-Mercosur er rigtig dårlig klimapolitik”

Forud for samrådet om Mercosur-aftalen havde Magnus Jensen Nielsen og Nikolaj Kornbech fra Global Aktions sekretariat et foretræde for Europaudvalget, hvor de på ti minutter forklarede, hvad der er op og ned i diskussionen om aftalen. Du kan se foretrædet her.

Array