Covid-19

Vaccinen må ikke få os til at glemme Det Globale Syd

Mens vi danskere bliver stukket i tusindtal dagligt og vaccinekalenderen bliver fyldt ud med nye årgange risikerer vi at glemme, at det stadig er få procent af verdens befolkning som er vaccineret.

De fleste afrikanske lande kigger stadig langt efter vacciner og må enten tage til takke med at få de vaccinekrummer som rige lande har til overskud eller se helt ind i år 2023-24 får overhovedet at blive stukket.

Det forhold er ikke blot ualmindeligt usolidarisk, men risikerer også at udvikle sig til nye mutationer og dermed nye pandemier. Ser man i krystalkuglen, er det ikke svært at forudse, at med de riges landes vaccinestrategi, hvor få medicinalvirksomheder sidder på patenterne og produktionen, vil det få katastrofale konsekvenser for den globale ulighed.

Derfor skal vi selv efter nålen har ramt vores blodåre i Vesten insistere på at pandemien først er overstået når alle lande er tilstrækkeligt vaccineret,

For når vi i Vesten i den kommende tid igen kan lukke samfundet op, bruge vores vaccinepas til at rejse ud i verden og for en stund glemme, at vi i det seneste år har levet i isolerede bobler, risikerer vi at glemme de milliarder af mennesker, hvis samfund ikke er lukket op, hvis vaccinepas ikke findes og hvis isolerede bobler stadig er isolerede. Den potentielle kollektive glemsel i Vesten kan medføre manglende fokus på de virksomheder, der kontrollerer vores adgang til sundhed.

AIDS som skræmmeeksempel

En sådan glemsel kan ses med AIDS epidemien, der stadigvæk dræber mange hundrede tusinde om året, og som derfor er et skræmmeeksempel på hvordan ‘ude af øje, ude af sind’ både koster ekstremt mange liv i Det Globale Syd, men også fortsætter den økonomiske og sociale ulighed, der i disse år stiger mellem nord og syd. Kigger vi i krystalkuglen med de briller på, kan vi forestille os at, vi hvert år i Vesten får boostet vores vaccine, mens de ikke engang ser skyggen af nålen i nogle af de lande, som lider hårdest af fattigdom, sult og klimakatastrofer. Den mørke fremtid, der er skitseret her, vil ikke lide nogen økonomisk last for de medicinalvirksomheder med aktier i pandemien, for de opererer alle med en profitlogik, der gør at de hellere vil vaccinere og booste mennesker i lande, der har penge til at betale for at blive stukket. Her viser den privatiserede vaccinationspolitik sig som et forstørrelsesglas på de strukturelle uligheder vores profitdrevne politiske- og økonomiske system har skabt. 

Danmark er usolidarisk i WTO

Når Danmark i WTO derfor stemmer nej til en ophævelse af patenterne fremrykker det ikke kun vaccinationskalenderen i Det Globale Syd, men forårsager også en situation, hvor vi nemt kan glemme bekæmpelsen af virussen, mens ligbålene stadig er tændte i store dele af verden, fordi vi selv er kommet over på den anden side af vaccinationerne. Derfor skal vi selv efter nålen har ramt vores blodåre i Vesten insistere på at pandemien først er overstået når alle lande er tilstrækkeligt vaccineret, og ikke lukke øjnene for de politiske beslutninger, der endnu engang lader størstedelen af verden i stikken. 

Array