Klimaretfærdighed

Rekord mange mord på klimaaktivister i 2020

Rekord mange klimaaktivister samt forekæmpere for retten til land blev sidste år myrdet ifølge en rapport fra Global Witness.

I alt blev 227 dræbt rundt omkring i verden. Størstedelen af de dræbte er oprindelige folk, som ofte står i frontlinjen. Skovrydning er den industri forbundet med flest drab med 23 sager – med angreb i Brasilien, Nicaragua, Peru og Filippinerne. Collumbia havde det højeste antal angreb på 65 drab sidste år. Rapporten kalder ofrene for “invironmental defenders” dræbt for at beskytte naturresourcer, der skal være fredet, herunder skove, vandforsyninger og have.

Et kampagnemedlem fra Global Witness, Chris Madden, opfordrede regeringerne til at “tage det alvorligt at beskytte aktivisterne.” Han sagde, at virksomhederne skulle begynde at “sætte mennesker og planeten før profit”, og advarede om, at “både klimakollaps og drabene” ville fortsætte.

“Denne statistik er endnu en påmindelse om, at nogle bærer en ulideligt tung byrde, idet de risikerer deres liv for at redde de skove, floder og biosfærer, der er afgørende for at modvirke katastofale konsekvenser fra global opvarmning. Dette skal stoppe ”.

De myrdede omfattede den sydafrikanske kvinde Fikile Ntshangase, 65, der var involveret i en juridisk strid om at forlænge minedriften, der drives af Tendele Coal nær Somkhele i KwaZulu-Natal-provinsen. Hun blev skudt ihjel i sin egen stue.

Hendes datter, Malungelo Xhakaza, 31, sagde, at hendes “mors kamp lever videre.” Hun sagde: “Indtil i dag er der ikke blevet anholdt nogen i efterforskningen af min mors drab. Ingen er blevet stillet til ansvar. For mig synes det som om, at nogen ønsker, at denne mineudvidelse og udvinding skal foregå, uanset omkostningerne.”

Petmin Limited, der ejer Somkheleminen gennem sit datterselskab Tendele Coal Mining, sagde til Global Witness, at de “erkender, at spændinger i samfundet kan have været en faktor i Fikiles død.” selvskabet sagde, at det “fordømmer på det kraftigste enhver form for vold eller trussel” og har tilbudt fuldt samarbejde med politiet.

Oversat og forarbejdet fra denne artikel: https://www.bbc.com/news/science-environment-58508001

 

 

Array