Pressemeddelelse:

Krig bryder ud i Afrikas sidste koloni, og Danmark er medansvarlig

Lørdag blev den 29 år lange våbenhvile brudt i Afrikas sidste koloni, da det Marokkanske militær opløste en fredelig civil blokade med saharawiske demonstranter. Derfor er en ny krig er nu under optrapning mellem Marokko og saharawierne, den oprindelige befolkning i Vestsahara. Det sker efter flere ugers fredelige civile protester, hvor saharawiske demonstranter har blokeret grænseovergangen mellem det af Marokko besatte Vestsahara og Mauretanien

Det kom til skududvekslinger fredag den 13. november, og lørdag den 14. har Vestsaharas eksilregering, Polisario, erklæret våbenhvilen ovre og dermed krig.

Det betyder, at vi lige nu står på tærsklen til en ny krig mellem stormagterne i den nordafrikanske region, eftersom Algeriet er mangeårig allieret med Polisario. På den anden side har Saudi-Arabien, Israel og andre lande allerede tilkendegivet deres støtte til Marokkos militære styrker.

Internationalt ansvar

Tidligere chef for FN’s mission i Vestsahara og medlem af FN-forbundet, Kurt Mosgaard udtaler: ”Det internationale samfund, herunder Danmark og EU, har i årtier vendt det blinde øje til konflikten og saharawiernes ret til en folkeafstemning om selvstændighed. Saharawierne er reduceret til brikker i et geopolitisk spil, og nu ser vi altså resultatet af vores manglende vilje og evne til at efterleve de retsprincipper, vi selv har skrevet under på og er så stolte af”.

Danmark og EU spiller en afgørende rolle for udviklingen af konflikten i Vestsahara. ”Danmark bærer et stort medansvar for at situationen eskalerer lige nu. Danske firmaer, banker og pensionsselskaber har mange millioner investeret i selskaber i det besatte Vestsahara. I EU nyder vi godt af illegale handelsaftaler med Marokko, der plyndrer Vestsaharas ressourcer og sælger ud af dem, ligesom vi i EU hvert år betaler Marokko store summer for at afholde afrikanske migranter fra at komme til Europa. Hver gang en krone er blevet investeret, er vi kommet længere væk fra en fredelig løsning på konflikten,” udtaler Mathilde Goldschmidt Andersen, aktivist i Global Aktion.

Global Aktion og Frit Vestsahara indkalder til demonstration foran den Marokkanske ambassade i Hellerup tirsdag den 17. nov. Kl. 16.00.

De seneste ugers eskalering

De sidste ugers blokade var en protest mod Marokkos udnyttelse og videresalg af Vestsaharas naturressourcer, der gentagende i både FN og i EU-Domstolen er dømt i strid med international lov og konventioner. Derudover var det en protest mod FN’s manglende vilje til at sikre den folkeafstemning, der var grundlaget for freden i 1991 og det faktum at FN’s mission i området, MINURSO er den eneste FN-mission i verden uden et menneskerettighedsmonitoreringsmandat. Det sker efter Sikkerhedsrådet igen i oktober 2020 har forlænget MINURSO-mandatet med endnu et år og at der endnu ikke er udpeget en ny personlig udsending for generalsekretæren til Vestsahara efter Horst Koehlers tilbagetrædelse for halvandet år siden.

Kort om Vestsahara
Vestsahara er Afrikas sidste koloni, har siden 1975 været under marokkansk besættelse og rangerer i bunden på Freedom House’s liste over friheden i verdens lande. Intet land i verden anerkender Marokkos besættelse af Vestsahara, og FN har siden 1991 haft til opgave at gennemføre en folkeafstemning, hvor saharawierne kan stemme om hvorvidt de ønsker selvstændighed eller at være en del af Marokko. Det er endnu ikke sket, og i løbet af årene er frustrationerne vokset, og eksploderer altså i dag.

Mathilde Goldschmidt Andersen (+45 42759315) og Lærke Uhrenholt +45 29821830, Global Aktion

Øvrige kilder:

Relevante dokumenter ang. den nuværende krise i El Gueguerat: https://www.usc.es/en/institutos/ceso/Crisis-de-Guerguerat.html

Margrete Auken og Nikolaj Villumsen er medunderskrivere af et åbent brev, hvor en række EU-parlamentarikere kræver at EU tager ansvar for afkoloniseringen af Vestsahara og aktivt bakker op om saharawiernes ret til selvstændighed og frihed: https://euobserver.com/opinion/150063?fbclid=IwAR2u_cio3SDpATn8Dn9db9T44JDIvZlwZj2g7AuSRGyEqTfiyzrhIJC68wc

Global Aktions rapport om danske investeringer i besættelsen: https://globalaktion.dk/vestsahara/danske-banker-og-pensionskasser-investerer-fortsat-i-besat-land/

Array