Passivitet er ikke en mulighed!

Global Aktion for Black Lives Matter

"Racisme er så amerikansk som apple pie og så dansk som flæskesteg" lød det til Black Lives Matter demonstrationen i København den 7. juni 2020

Det amerikanske elite har i århundreder brugt racisme til at fastholde magten. Racisme er derfor en grundlæggende del af det amerikanske samfund. Efterkommerne af slaveriet og andre People of Colour (POC) møder diskrimination på arbejdsmarkedet, på boligmarkedet og i uddannelsessystemet, og ikke mindst udsættes sorte amerikanerne for en racistisk kultur i mødet med politi og retsvæsen.

Overalt i USA siger mennesker fra overfor den fortsatte racisme, og kræver radikale og markante ændringer af politi og retsvæsen. Frem for at samle og tage de folkelige protester alvorligt har den amerikanske præsident valgt at gå i krig og hælde benzin på bålet. Efter mordet på George Floyd lyder der nu fra millioner af amerikanere og folk i resten af verden et krav om et endeligt opgør med racismen – nok er nok!

Black Lives Matter-bevægelsen kæmper mod social og økonomisk ulighed, uretfærdighed og systemisk racisme med fokus på volden mod sorte mennesker i USA. Vidnesbyrd på vidnesbyrd, og video på video, dokumenterer tydeligt disse protester for helt grundlæggende rettigheder og værdighed. Samme dokumentation viser samtidig med al smertelig klarhed, hvordan fredelige og lovlige protester bliver mødt med brutal og hårdhændet undertrykkelse fra den amerikanske regering. Præsident Trump taler om Black Lives Matter-bevægelsen som en krigsfjende, og er hurtig til at sætte militæret ind for at ’genoprette ro og orden’. Global Aktion fordømmer på det kraftigste brugen af militære styrker og den overdrevne brug af vold overfor fredelige protester.

Der er 401 år siden ankomsten af ​​de første afrikanske slavegjorte mennesker til det, som vi i dag kender som USA. Slavegjorte mennesker, som blev kidnappet, lænket og fragtet over Atlanterhavet. Det er 155 år siden, at de slavegjorte mennesker blev frigivet, og mere end 50 år siden ​​borgerrettighedskampen. Men den dag i dag udsættes den sorte befolkning i USA stadig for en voldsom diskrimination alene på grund af deres hudfarve. Resultatet for sorte i USA er social, økonomisk og politisk ulighed, der betyder kortere levealder, dårligere uddannelse og sundhed og, ikke mindst, en større chance for at komme i fængsel.

“I can’t breathe”

Den nuværende krigslignende tilstand mellem BLM-bevægelsen og det amerikanske politi og militær opstod efter det brutale mord på George Floyd, som bare er det seneste i en alt for lang række af drab på sorte mennesker. Mordet blev filmet og er gået verden rundt på sociale medier og nyhedskanaler. George Floyd var i politiets varetægt, ude af stand til at bevæge sig, men politibetjent Derek Chauvin fortsatte med at knæle på Floyds hals, hvilket betød en langsom og pinefuld død. At det hele blev filmet og delt, har sendt millioner af seere i chok, vrede og sorg – og på gaden i protest. Floyd er bare endnu en blandt mange andre sorte mennesker, der dør i politiets varetægt i USA. Listen tæller bl.a. Sandra Bland, Ahmaud Arbery, Eric Garner, Trayvon Martin, Breonna Taylor og mange, mange flere. Denne form for nutidig lynchning har det samme resultat som den oprindelige form for lynchning, nemlig at håndhæve racehierarki og undertrykkelse, samtidig med at de sorte mennesker terroriseres til at acceptere krænkelse og underdanighed. Ofrene for lynchning dengang var lige som ofrene i dag uden adgang til retfærdighed, og politiet er fortsat hævet over loven.

Racisme i Danmark

Systemisk racisme gør sig ikke kun gældende i amerikansk sammenhæng. Systemisk racisme er en virkelighed for People of Colour i hele verden, hvor racisme og diskrimination skrives ind i loven og opleves på mange områder i samfundet. Også i Danmark er der racisme. Den såkaldte Ghettopakke betyder, at borgere fratages helt basale rettigheder pga. af deres herkomst. Men også andre steder i samfundet oplever POC strukturel eller personlig racisme. Det findes fx i vores skoler, institutioner, retssystemer, på politistationer, arbejdspladser og mange andre steder. Et opgør med denne systemiske racisme vil kræve en aktiv organisering af anti-racistiske kræfter på alle niveauer i samfundet, med en tydelig tilstedeværelse af POC. Vi kritiserer, at de fleste ledende positioner og grupperinger i samfundet er så domineret af hvide mennesker og interesser, at POC ikke har indflydelse på beslutningsprocesser, som påvirker deres hverdag.

Global Aktion bekæmper aktivt global ulighed og undertrykkelse i alle dets former. I lyset heraf er Black Lives Matter en bevægelse, som Global Aktion står i solidaritet med. Vi støtter deres kamp imod og afviser aktivt politiets brutalitet mod den sorte befolkning i USA samt racisme og diskrimination mod POC i alle steder i verden.

Array