ZOOM IND PÅ VERDENS STØRSTE ØKONOMI

Den Store EU-Skole

EU er Danmarks mest magtfulde adgang til globale problemer og løsninger, men ofte bliver diskussionen herhjemme ensformig og forsimplet. Med Global Aktion kan du komme tilbage på skolebænken med vores november-aftenskole. Emnet er EU. 

Efteråret er tid til fordybelse i den globale verdens kompleksitet. Global Aktion holder EU-skole i november hvor vi mødes 5 torsdage i træk til diskussion og inspirende oplæg om EU.
EU er Danmarks mest magtfulde adgang til globale problemer og løsninger, men ofte bliver diskussionen herhjemme ensformig og forsimplet. Vi zoomer ind på unionens komplekse rolle i verden: Hvordan er dens forhold til det Globale Syd, og hvilken effekt har dens handelsaftaler på økonomisk uretfærdighed? Hvad er sammenhængen mellem lobbyisme, våbenhandel og flygtningepolitik? Klimapolitik og ressource grapping?

Over 5 uger har vi i Global Aktion inviteret en række af de fremmeste EU-tænkere, herunder Laura Horn, Kenneth Haar og Michelle Pace, til at stille skarpt på den Europæiske Unions forhold til verden. Tilmeld dig vores EU-aftenskole og bliv klogere på verdens største økonomi.

Skolen forløber over 5 torsdage i træk fra den 3/11 til den 1/12, hver gang fra 17:30-21:00 med aftensmad inkluderet. Skolen er åben for alle uanset baggrund og forkundskaber – vi vil prøve at skabe et sjovt og nysgerrigt rum for alle.

Det er tiltænkt, at man deltager løbende i alle 5 begivenheder

Hvordan tilmelder jeg mig?

Det koster 100 kroner for alle 5 aftener. Du tilmelder dig ved at overføre til Global Aktion på MobilePay 53705 – skriv “EU-skole” i kommentarenm eller ved at sende en mail til freja@globalaktion.dk og aftale kontakt betaling.  

Hvis det er for meget, så send et mindre beløb og tilmeld dig.

Program for skolen:

Torsdag 3/11:
Intro til EU
Den første torsdag starter vi forfra med det vi tror, vi ved om EU. Hvad er EU´s ideologiske fundament og hvilke tanker ligger bag? Laura Horn, lektor i Global Political Economy fra Roskilde Universitet tager os med bag EU.
Derefter vil Susanna Dyre-Greensite, Forperson i Folkebevægelsen mod EU, fortælle om Danmarks forhold til EU – både historisk og nu.

Torsdag 10/11:
EU og Handel
Vi er klar til et skridt dybere ind i EU og deres forhold til verden, nemlig gennem unionens handel med verden.
Sanne Borges, Seniorrådgiver hos Amnesty International, kommer og uddyber “Due Diligence” konceptet og måden EU regulerer det interne handelsmarked.

Derefter vil Tobias Clausen, EU-rådgiver hos Enhedslisten, give en bredere introduktion til EU´s handelpolitik med verden


Torsdag 17/11:

EU og Klima
Vi står i en rasende klimakrise – hvad står EU for eller måske bare i vejen for?
Magnus Jensen Nielsen, Handelsaktivist i Global Aktion , kommer og uddyber hvordan EU spænder ben for omstilling og giver mulighed for fossile virksomheder at sagsøge regeringer gennem “The Energy Charter Treaty”.
Derefter vil Mads Barbesgaard, Senior Lektor på Human Geografi fra Lunds Universitet fortælle om EU og dens forhold til naturressourcer og ekstrativisme.

Torsdag 24/11:
EU og Lobbyismen
På EU-skolens fjerde torsdag dykker vi ned i EU´s mest omdiskuterede emne: industriens lobbyisme.
Forskeren Kenneth Haar fra Corporate Europe Observatory vil give os en introduktion til lobbyismen i EU: Hvordan den fungerer og dens konsekvenser
Derefter vil Laëtitia Sedou, EU Program officer at European Network Against the Arms Trade (ENAAT) tage os helt ind i den mest toksiske del af EU: EU og dens våbenhandel

Torsdag 1/12:

EU og Det Globale Syd
På den sidste torsdag zoomer vi helt ud og ser på EUs forhold til det Globale Syd.
Michelle Pace, Professor på Globale Studier fra Roskilde Universitet kommer og fortæller om EU og flygtninge
Derefter kommer Esteban Servat & Louise Wagner, to gældsaktivister i Climate Debt Campaign og vil fortælle om EU og dens gældregime