Lækket rapport fra EU-kommisionen

EU-kommissionen ignorerer konsekvent EU-domstolen

EU-domstolen har seks gange dømt alle bilaterale handelsaftaler mellem EU og Marokko ulovlige, fordi de inkluderer Vestsahara. Det gentagende argument fra EU-domstolen er, at Vestsahara er et “adskilt og særskilt” territorium fra Marokko, som ingen suverænitet eller administrativt mandat har over territoriet, skriver Global Aktion.

Det vrimler med skandaler om EU og Vestsahara lige nu. I december 2022 kom den såkaldte Moroccogate frem, da Marokko er blevet opdaget i at bestikke medlemmer af EU-parlamentet. Flere af EU’s parlamentsmedlemmer, de fleste med tilknytning til den socialdemokratiske gruppe, er nu tiltalt for korruption. Bestikkelsen skulle blandt andet bane vejen for handels- og fiskeriaftaler, der omfatter Vestsahara, som er besat af Marokko.

Og EU’s kontroversielle snebold ruller sig kun større. Der er netop blevet lækket en rapport fra EU-kommissionen omhandlende nye planlagte handelsaftaler mellem Marokko og EU, som rapporten konkluderer vil være favorable for Vestsaharas befolkning. Det fremgår endda af titlen på rapporten: “Fordelene for Vestsaharas folk, ved udvidelsen af tariffer på produkter fra Vestsahara”.

Rapporten fra Kommissionen er kontroversiel af flere årsager: Den er forkert i sine påståede fakta og manipulativ i sit sprogbrug – og så er er den i direkte strid med mange domme fra EU-domstolen.

Ulovlige handelsaftaler

EU-domstolen har nemlig seks gange dømt alle bilaterale handelsaftaler mellem EU og Marokko ulovlige, fordi de inkluderer Vestsahara. Det gentagende argument fra EU-domstolen er, at Vestsahara er et “adskilt og særskilt” territorium fra Marokko, som ingen suverænitet eller administrativt mandat har over territoriet.

Handelsaftaler med EU kan kun lovligt involvere Vestsahara med samtykke fra det saharwianske folk – der ifølge FN repræsenteres af befrielsesbevægelsen Polisario. Men det ignorerer den nye rapport fra EU-kommissionen konsekvent.

Den nye rapport konkluderer nemlig, at disse handelsaftaler vil være til Vestsaharas befolknings direkte fordel. Argumentet lyder, at aftalerne vil skabe arbejde og vækst i fiskeri- og landbrugssektoren, og tiltrække investeringer til landet. Dette siges på trods af, at EU’s egen domstol har kendt handelsaftaler som disse ulovlige seks gange, da de krænker Vestsaharas suverænitet – hvilket typisk ikke er til fordel for et folk.

Besættelse

Nu vil den skarpe læser måske have opdaget det manipulative sprogbrug som Kommissionen har gjort brug af for at kunne lave deres konklusion. Rapporten bruger blot ordet folk i titlen, og gør ellers brug af begrebet Vestsaharas befolkning og folk. Og det betyder to helt forskellige ting.

Det saharwaniske folk, de oprindelige indbyggere, er nemlig en minoritet i Vestsahara, på grund af marokkanske bosættere, der er kommet med besættelsen og annektering af deres land. Majoriteten af folket bor i flygtningelejre i nabolandene, hvor de er afhængige af nødhjælp fra det internationale samfund for at kunne overleve.

Størstedelen af Vestsaharas befolkning er derfor marokkanske besættere – for hvem handelsaftalerne ville sikre deres tilstedeværelse og være ganske fordelagtige. Saharawierne, der er flygtet ud af territoriet, bliver derfor ikke taget i betragtning i denne rapport, mens marokkanske soldater, politifolk og bosættere gør.

Det er helt utroligt, at EU kan undlade at leve op til dens egen domstols domme. Det er provokerende, og paternalistisk, at en rapport fra EU-kommissionen kalder handelsaftaler, der krænker folks rettigheder, for fordelagtige for dem selv. Det er hyklerisk og kynisk at ignorere den selvsamme retsorden, som EU hævder at forsvare.

Du kan læse mere om EU domstolen i Global Aktions hæfte “10 år med tabte retssager”.