Kommentar

25 doser vaccine til verdens fattigste lande

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, sendte i slutningen af januar i år et statement ud, hvor de advarede om den uetiske opførsel som verdens rigeste lande udviser i forbindelse med fordelingen af vacciner til bekæmpelse af den corona-pandemien. Verdens fattigste lande har frem til nu kun modtaget 25 vaccinedoser.

Covid-19 har med al tydelighed vist, hvor lille vores solidaritet med verdens fattigste er, når det kommer til stykket. Til sammenligning har Danmark, ifølge et nyligt samråd i Folketinget, reserveret 23 mio. doser vaccine – hvis alle vacciner godkendes.

Den rige elite er flyttet på privathospital
I mere end et halvt år har Thailands konge, og et haram af unge kvinder, opholdt sig i Tyskland. I Afrika har dem, der har råd til det, taget statens jet til et land med gode hospitaler i Europa eller Mellemøsten. Swazilands konge har været forsvundet i måneder og menes at befinde sig på et privathospital i Sydafrika eller Taiwan. Algeriets præsident var indlagt på et privat hospital i Tyskland og er først nu tilbage i Algeriet.
I mellemtiden dør de fattigste, uden adgang til et sundhedsvæsen der kan klare en pandemi af denne størrelse, ladt i stikken. Den del af eliten, der ikke har penge til at slippe væk, overlever ikke hvis de har brug for indlæggelse. Ældre ledelsesmedlemmer i regeringspartiet ANC i Sydafrika er døde, lederen af den demokratiske opposition i Swaziland, er ligesom statsministen i landet døde pga. Covid-19.

Total Lock Down – holder ikke
Afrika blev ikke ramt særligt hårdt af den første bølge. Men de fleste afrikanske lande valgte, på trods af dette, en meget hård nedlukning af samfundet. Nu hvor anden bølge rammer, er der ikke flere penge til at holde samfundet i gang. Kassen er tom, og antallet af smittede stiger voldsomt. Især det sydlige Afrika er hårdt ramt, godt hjulpet på vej af sin helt egen variant af Covid-19, der er mere smitsom og mere dødelig.
Den eneste mulighed som de fattige lande har haft for at håndtere pandemien har været at lukke alle grænser og indføre mere eller mindre total udgangsforbud for almindelige mennesker. Det betyder ikke kun, at alle arbejdspladser og uddannelsesintuitioner er lukket, men lige så alvorligt at fødevareproduktionen er gået i stå, eller kraftigt nedsat. Udgangsforbud og manglen på mad og indkomst har fået katastrofale følger med mange døde – døde af sult eller skudt af politiet, når fattige forsøger at få adgang til mad og andre basale vare. I flere lande melder om hospitaler, der er overfyldte, og hvor der ingen hjælp er at få.
Den Afrikanske Udviklingsbank anslår, at mellem 25 og 30 mio. mennesker i Afrika vil komme under fattigdomsgrænsen pga. Covid-19. De menneskelige lidelser kan ikke gøre op i penge.

Pandemien er ikke ovre før alle er vaccineret
Alle med forstand på pandemier, herunder WHO, siger, at vores, den rige, verden i dag er så forbundet med resten af verdens lande, at det ikke er muligt for et land at kæmpe sig ud af pandemien, uden at resten følger med. Risikoen for at virusset muterer er alt for stor, hvis millioner af fattige i det globale Syd ikke har adgang til vacciner. WHO mener ikke at det er realistisk at begynde massevaccinering i de fattigste lande ført tidligst i juli eller august.

Array