FN’s mægler

Köhler har forladt sin post

FNs særlige udsending for Vestsahara er trådt tilbage – angiveligt af helbredsmæssige grunde. Men der kan også være andre årsager

For Polisario er det en stor skuffelse, at Horst Kohler, FNs generalsekretærs personlige udsending til Vestsahara fratræder sin stilling efter kun halvandet år på posten. Ifølge en pressemeddelelse fra FN fratræder han på grund af helbredsproblemer, men fra flere sider er der tvivl om, det er hele årsagen til at den 75-årige tidligere tyske præsident opgiver jobbet og flere medier – herunder den tyske radiostation Deutsche Welle siger, at han et par dagen inden meddelelsen om sin fratræden var set sund og frisk i Berlin. Medierne vurderer tværtimod, at det var den manglende internationale opbakning til at finde n løsning, der fik ham til at give op selv om det lykkedes for ham ad to gange at bringe Polisario og Marokkos sammen til forhandlinger i Geneve.

Hovedårsagen
Polisarios repræsentant i FN i New York, Sidi M. Omar, der tidligere har været Polisarios repræsentant i Danmark, udelukker ikke, at helbredsproblemer også har spillet en rolle.

”Det tror jeg selvfølgelig, når FN bruger det som begrundelse,” siger han til nyhedsbrevet Vestsahara. Men han gætter på, at hovedårsagen er, Marokkos konstante obstruktion af Köhlers og andres forsøg på at finde en løsning og skuffelsen over, at EU indirekte støtter Marokko ved at inddraget det besatte Vestsahara i handels- og fiskeriaftaler mellem EU og Marokko.

Efter Marokko havde erklæret den tidligere FN-udsending, den amerikanske diplomat Christopher Ross, der havde posten i otte år, for persona non grata, brugte Marokko meget lang tid på at godkende Horst Köhler som ny mand på posten.

Sidi Omar understreger dog, at selv om det lykkedes for Horst Köhler at bringe Marokko til forhandlingsbordet i Geneve, kom der aldrig gang i reelle forhandlinger hverken på det første møde i august eller det senere i marts, og han frygter, at den nuværende situation har gjort situationen endnu værre, fordi Sikkerhedsrådet ikke har brugt sin mulighed for at presse Marokko. For eksempel har Sikkerhedsrådet heller ikke ved sin seneste fornyelse af MINURSOs mandat i slutningen af april gjort overvågning af overholdelse af menneskerettighederne til en del af mandatet.

Sidi Omar understreger, at der både fra Polisarios og FNs side var store forventninger til Horst Köhlers indsats.

”Han er ærlig, seriøs og stærkt optaget af sagen. Han rejste to gange rundt i området – fik ovenikøbet adgang til den besatte del af Vestsahara og forsøgte at inddrage African Union. Også generalsekretær Antonio Guterres, troede på en løsning med Köhler som sin udsending,” siger han og konstaterer, at Köhler bare var forhandler, og når Marokko – støttet at Frankrig satte sig imod, og EU’s skamfulde, hykleriske optræden ved at gå imod sin egen domstol og inddrage Vestsahara i handelsaftaler med Marokko, var forhindringerne og udfordringerne for store. ”Og han indså, at Sikkerhedsrådet intet gjorde for at straffe Marokko for at obstruere forhandlingerne, ” siger han.

Sidi Omar fremhæver også, at USA – først og fremmest sikkerhedsrådgiver Bolton – pressede på for at finde en løsning, og bl.a. af denne grund blev MINURSOs mandat kun forlænget med seks måneder ad gangen. Selv om der ingen resultater blev opnået, betragter han det trods alt som et fremskridt, at parterne mødtes to gange til de såkaldte rundbordssamtaler’. Det sket efter der i seks år ikke havde været officiel kontakt mellem Polisario og Marokko.

Ingen ny udpeget
I skrivende stund har FNs generalsekretær endnu ikke udpeget en ny personlig udsending, men Sidi Omar håber, det sker snart, så en løsning ikke bliver yderligere forsinket.

”Så vi håber, han hurtigt vil udpege en person, der deler Horst Köhlers overbevisning og handlekraft, en person med hamme kvaliteter som hans, der kan fortsætte, hvor han slap,” siger han.

Han forventer desuden, at selv sagen skal løses af FN, vil African Union komme til at spille en stærkere rolle i løsningen.

”Det er trods alt et forum, hvor Marokko og SADR (Vestsaharas eksil regering) begge er medlem og befinder sig side om side, så African Union kan være en del af løsningen,” siger han og håber, at EU i fremtiden vil stå ved sit ord om at støtte FNs fredsbestræbelser i stedet for underminere dem, som det senest er sket.

”Som situationen er nu, belønner EU Marokkos for landets opførsel, så fra Marokkos side er der i øjeblikket ingen grund til at indgå i seriøse forhandlinger. EU kunne presse Marokko, hvis de ville, men gør det desværre ikke.

Også det officielle marokkanske nyhedsbureau, Morroccan World News, skriver, at Horst Köhler sparkede ny dynamik i processen og forventer, at det kan være en langvarig proces at finde en ny person, der kan overtage hans plads.

Array