Hvad er der i glasset?
Danske supermarkeders uigennemsigtige kontrol med arbejdsforhold
I Global Aktion brugte vi over sommeren 2020 en del tid på at undersøge udbuddet af sydafrikansk vin i de danske supermarkeder. Det var ikke svært at opdrive. Der findes et stort udvalg af vin fra forskellige leverandører i Sydafrika på tværs af de danske supermarkedskæder. Det stemmer overens med statistik udarbejdet af landets vinindustri, der viser at Danmark i 2019 lå i top ti over verdens største importører af sydafrikansk vin (både målt i værdi og i antal liter).
Kategori: Apartheid, Arbejdstagerrettigheder, Due diligence, Sydafrika
Modsat var det ikke lige til at danne et overblik over, hvilke konkrete gårde de sydafrikanske vine stammer fra. Der var på mange af flaskerne ringe information om druernes geografiske ophav og flere steder var det heller ikke tydeligt, hvem der konkret har produceret vinen.
End ikke mærkningsordningerne, der findes på de sydafrikanske vinflasker, giver fyldestgørende information om arbejdsforholdene i produktionen. Derfor er det heller ikke nogen nem opgave som forbruger at undersøge, hvorvidt den flaske man nu står og kigger på, faktisk også er produceret under anstændige forhold.
I Global Aktion gik vi et skridt videre. Vi skrev rundt til de forskellige supermarkedskæder for at søge indsigt i de kontroller der foretages på de sydafrikanske vingårde. Specifikt ønskede vi at vide, hvordan arbejdsforholdene er for de mange landarbejdere, der knokler for at producere vinen, og hvorvidt de har mulighed for at tale frit om deres arbejdsvilkår, når opsynet kommer på besøg.
Alle afdelinger vi var i kontakt med forsikrede os, at de havde udførlige politikker på området og flere af supermarkedskæderne lagde vægt på de samarbejder, de har med eksportører i Sydafrika. Der var dog ingen der ville udlevere rapporter fra kontrolbesøg direkte hos vinproducenterne og med få undtagelser, kunne vi ikke få fat i konkret materiale om, hvordan social bæredygtighed måles hos producenterne.
Det er altså nærved umuligt at få oplysninger om hvordan og hvornår kontroller foretages hos de sydafrikanske vinproducenter, endsige at få indblik i resultaterne af disse. Alt vi står tilbage med er en ikke-funderbar forvisning om, at supermarkederne har styr på forholdene hos deres producenter og tager ansvar.
Det synes vi hos Global Aktion ikke er godt nok. Især ikke fordi vi gennem vores lange partnerskab med faglige interesseorganisationer i Sydafrika ved, at fagforeningerne ofte bliver frosset ude når det kommer til forhandlinger og kontrolbesøg på gårdene, samt at fagligt organiserede arbejdere oplever hetz og diskrimination fra gårdejerne grundet deres medlemskab af fagforeninger som CSAAWU, som Global Aktion samarbejder med.
Derfor har vi lavet en kampagne, hvor vi fortæller forbrugerne om de arbejdsforhold på vingårdene, som vi har kendskab til. Vi lader landarbejderne selv komme til orde, og giver dem her en platform at tale fra, når nu gårdejerne og vinimportørerne ikke vil dele kontrolrapporterne med forbrugerne. Læs for eksempel Claudenes historie her. Vi sender også en række krav til importører og forhandlere af vinen: læs kravene her, og skriv under, hvis du også synes, at du som forbruger har ret til vide, hvad du hælder i vinglasset.
Array