Brev til Guterres

FN må gøre noget

I dagene efter Polisarios kongres rettede præsident Brahim Ghali henvendelse til FNs generalsekretær António Guterres. I henvendelsen pressede han på for at få FN til at gøre noget for at genskabe sahrawiernes tillid til fredsprocessen.

Brahim Ghalis brev er uddelt til Sikkerhedsrådets medlemmer. I brevet nævner han, at Polisario overvejer sit engagement i fredsprocessen på grund af FNs og Sikkerhedsrådets manglende evne til at forhindre Marokko i at diktere betingelserne for den og hele FNs rolle i sagen.

Han nævner, at i stedet for at opfylde sit formål, nemlig at sørge for, at der bliver holdt en fri og retfærdig folkeafstemning om Vestsaharas fremtid, er FN bare blevet en passiv observatør til Marokkos bestræbelser på at ’normalisere’ besættelsen – herunder at opfordre andre lande til at åbne konsulater i Vestsaharas hovedstad El Aiún, der ligger i den besatte del af landet.

Han opfordrer derfor FN til at sætte gang i en seriøs politisk proces baseret på international lov for at finde en løsning for Vestsahara.

Han opfordrer desuden til, at der hurtigst muligt udpeges en nye særlig udsending for generalsekretæren efter den tyske Horst Köhler pludselig og uventet fratrådte sidste år.

Læs hele henvendelsen her: https://www.spsrasd.info/news/en/articles/2019/12/30/24036.html

Array