Ny rapport:

Omfattende tortur og udplyndring i Afrikas sidste koloni

”Det internationale samfund lukker øjnene, mens Marokko brutaliserer landets befolkning … [og] udplyndrer Vestsaharas omfattende naturresurser sammen med skruppelløse multinationale firmaer og regeringer”

Sådan skriver Norske studerendes og akademikeres bistandsorganisation, SAIH, i en rapport der blev udgivet i dag.

Rapporten dokumenterer over 250 menneskerettighedsbrud i det besatte Vestsahara inden for det seneste år, herunder drab, tæv, og voldtægt, samt omfattende uddannelsesmæssig- og beskæftigelsesmæssig diskrimination af landets oprindelige befolkning, Saharawierne.

Læs rapporten her:

Acting with Impunity

Stilletiende accept af menneskerettighedsbrud
I rapporten kritiseres FN og det internationale samfund for ikke at sikre den lovede afkolonisering af Vestsahara, der har været koloniseret siden 1975, eller, indtil en sådan finder sted, at sikre at FNs fredsbevarende mission i landet, MINURSO, kan monitorere menneskerettighedssituationen i landet, ligesom alle andre fredmissioner.  FN mistænkes også for at lade sig påvirke af omfattende Marokkansk lobbyvirksomhed og bestikkelse, skriver SAIH.

Rapporten fremhæver netop MINURSOs mulighed for at monitorere menneskerettighedssituationen i det besatte Vestsahara som absolut nødvendig, ikke mindst fordi den frygt som de Marokkanske myndigheders tortur, vold og retsløshed skaber, og den manglende monitorering af dette, er med til at forhale afkoloniseringen. Blandt andet ved at bidrage til den Marokkansk-skabte medieblackout i forhold til situationen i Vestsahara.

Firmaer fra blandt andet USA og EU der køber varer i kolonien, eller er med til at udvinde Vestsaharas store mængder fosfat eller nyligt fundne olie, kritiseres på samme måde for at med til at opretholde og legitimere Marokkos kolonisering af Vestsahara.

Voldtaget med en politistav
Et eksempel på de mange Saharawier, der er blevet truet og mishandlet af de Marokkanske myndigheder, er 24-årige aktivist Lahweij Rguibano. Han deltog i en fredelig demonstration i Vestsaharas største by, El Aaiun, der krævede politiske fanger i Vestsaharas fængsler løsladt.

”Jeg var på vej ned af en sidegade, da politiet hev mig ind i deres bil”, fortæller Rguibano i rapporten. De kørte ham til et øde sted, hvor de begyndte at torturere ham.

”De slog mig over hele kroppen med deres politistave, hvorefter de tog underbukserne af mig og voldtog mig med en politistav”. Det hospital han sidenhen besøgte, gav ham en attest på, at han var blevet brutalt tævet og voldtaget.

Truet på livet
Et andet eksempel er 30-årige aktivist Mahfouda Lefkir. Hun deltog sidste år i flere fredelige demonstrationer, der krævede at MINURSO monitorerer menneskerettighedssituationen i Vestsahara. Her blev hun tævet, trukket rundt i håret, og truet på livet. Hun blev også stoppet på gaden måneden efter, da hun var ude at gå en tur sammen med sin familie.

”Fire politimænd angreb mig, foran min mand og børn. De sagde de ville voldtage mig og min elleveårige datter”, fortæller hun.

Måneden efter stoppede myndighederne hendes sociale ydelser uden nogen form for forklaring.

Omfattende dokumentation
SAIHs rapport er bare et af mange, der har dokumenteret lignende grelle menneskerettighedsovertrædelser i Vestsahara, pointerer den Norske organisation.

SAIH nævner i rapporten Amnesty International, der i en rapport sidste år beskrev de Marokkanske myndigheders omfattende brug af blandt andet voldtægt, tæv og isolationsfængsling; Freedom House, der i januar beskrev den Marokkanske besættelsesmagt i Vestsahara som ”the worst of the worst” i forhold manglende frihedsrettigheder; og FNs specialrapportør for tortur, Juan Mendez, der efter et besøg til Vestsahara i 2013, rapporterede om et systematisk mønster af tortur og mishandling.

Afrika Kontakt har, i et brev til præsidenten for FN’s sikkerhedsråd Dina Kawar, opfordret FN til at give MINURSO mandat til at overvåge menneskerettighedssituationen i Vestsahara når MINURSOs mandat bliver forlænget i slutningen af denne måned, samt overvåge udplyndringen af Vestsaharas naturresurser.

Array