Vestsahara

Migranter bruges som pression

Marokko presser Europa ved at tillade tusindvis af migranter at trænge ind i den spanske enklave Ceuta

Den internationale presse har brugt både udtryk som ‘pant’ og ‘valuta’ om de tusindvis af uregistrerede migranter, som Marokko siden midten af maj måned har ladet krydse grænsen til den spanske enklave Ceuta. Siden midten af maj er mindst 12.000 migranter trængt ind i Ceuta, der selv har en befolkning på 80.000.

Nogle er svømmet i land fra den marokkanske by Castillejos, men i mange tilfælde har det været nemt for migranterne at komme ind på det eftertragtede område, for selv om EU siden 2007 har givet Marokko 13 milliarder euro til grænsekontrol, for at holde migranter borte fra Europa, rapporterer New York Times, at marokkanske grænsevagter har ladet migranter passere med ordene : » Bare kom ind drenge«.

Det skete på trods af, at Marokko har fået de mange milliarder for at forhindre migranter i at nå frem til Europa, og det fik den spanske premierminister, socialisten Pedro Sánchez til at erklære, at det er uacceptabelt, at et land tillader angreb på et andet lands grænser på grund af uenighed om udenrigspolitik. Han mobiliserede straks de øvrige europæiske ledere på grund af Marokkos brud på den fælles aftale.

Domstolsafgørelse på vej

Når Marokko på trods af milliarderne fra EU netop nu lukker op, så migranterne kan komme videre til det lille stykke Europa, har det to årsager. Den ene er, at  EU-Domstolen i slutningen af juni forventes at afsige endnu en dom, der går imod Marokko og landets fiskeri- og handelsaftaler med EU. Sagen, der har været flere år undervejs, er rejst af Polisario.

Domstolen har tidligere, i 2016 og i 2018, afsagt domme, der kalder aftalerne ulovlige, hvis de omfatter Vestsahara – og det gør de, og over 90 procent af de fisk, europæiske fiskere fanger som følge af aftalen, fanges syd for Marokko og ud for Vestsaharas kyst. Hidtil har EU-Kommissionen dog ignoreret sin egen domstols domsafsigelser, men flere lande – herunder Danmark og Tyskland – har erklæret, at det er vigtigt at overholde EU-lovgivningen, hvor international ret kan betragtes som en integreret del af en bilateral aftale.

En humanitær gestus

Den anden grund, og den der umiddelbart fik Marokko til at lade migranterne slippe til Europa er, at Vestsaharas præsident siden 2016, den 73-årige Brahim Ghali, i april blev indlagt på et spansk hospital til behandling for covid-19.

Allerede da han blev indlagt truede Marokko med, at det ville have konsekvenser at behandle ham i Spanien, så da den marokkanske efterrretningstjeneste afslørde, at præsidenten blev behandlet på et spank hospital udløste det marokkansk raseri, og fik Marokko til at beskylde præsident Ghali for alle former for menneskeretighedskrænkelser og forsøgte at rejse en sag mod ham. Sagen blev dog afvist og Ghali vendte 2.juni tilbage til flygtningelejrene nær Tindouf i Algeriet, hvor Polisario har sit hovedkvarter.

Nogle deporteret

Det vurderes at omkring 40.000 migranter fra det øvrige Afrika opholder sig i Marokko, men blandt andet covid-19 og den deraf følgende økonomiske krise har forværret forholdene både for migranterne og for Marokkos egen, fattige befolkning. Derfor forsøger mennesker fra begge grupper at komme videre til Europa. Spanien har efterfølgende deporteret den halvdel af de indtrængende i Ceuta, som er marokkanere, tilbage til Marokko.

Array