Sportsevents skal blåstemple kolonisering

Dragesurfing i Vestsahara

En event i 2020 GKA Kite World Tour holdes i Vestsahara. Det marokkanske kolonistyre bruger sådanne events til at legitimere sin kolonisering af landet.

Hvis man kigger på listen af byer, hvor VM i kite surf skal afholdes, står der ”Dakhla/Morocco” i forbindelse med en af eventene, mellem 1. og 6. maj. Der er bare et problem ved dette, og det er at Dakhla ikke ligger i Marokko, men i den marokkanske koloni, Vestsahara.

Det marokkanske kolonistyre i Vestsahara, og forskellige firmaer med dem, forsøger at sælge Dakhla som et ferieparadis, hvor man blandt andet kan dragesurfe. Heller ikke her fortælles man, at det marokkanske kolonistyre i Vestsahara er et af verdens mest brutale regimer. Samtidig er det ikke første gang, at sådanne konkurrencer afholdes i Dakhla.

Marokko bruger afholdelsen af events som GKA Kite World Cup i Vestsahara til at forsøge at blåstemple landets kolonisering af Vestsahara, og der er mange lignende tiltag i denne retning.

Som når 2020 Africa Futsal Cup of Nations blev spillet i “Marokko”, men i realiteten blev afholdt i Vestsaharas hovedstad, El Aaiun (Laayoune). Når den italienske storklub AC Milan starter et fodboldakademi i El Aaiun i ”Marokko” i samarbejde med kolonistyret.  Når Africa Eco Race – efterfølgeren til Paris-Dakar-rallyet – igen i år kørte igennem Vestsahara. Når Marokko bød på VM i fodbold i 2026 (uden at vinde), og ville benytte sig af Vestsahara til formålet. Og når nuværende og tidligere politiske ledere deltager i Crans Montana Forum, der til marts for sjette år i træk afholdes i Dakhla.

I 2018 lancerede man turistmyndighedere i Dakhla en PR-kampagne, der skulle promovere turismen i kitesurfing-mekkaet i ”marokkansk Sahara”. Og når man søger efter rejser til Dakhla på booking.com, hotels.com, expedia.dk, og rejsepriser.dk, eller efter informationer om byen hos rejsebureauer, skulle da også man tro, at byen var en almindelig turistdestination i Marokko – for det er det man får at vide. Det er det bare absolut ikke.

Menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International rapporterer nemlig løbende om tortur og manglende rettigheder for Vestsaharas folk, og amerikanske Freedom House betragter Vestsahara som mindre frit end Saudi Arabien.

Den Internationale Domstol konkluderede allerede i 1975, at Marokko intet krav har på Vestsahara, og FN har Vestsahara på listen over ikke-selvstyrende områder der udarbejdes af FN’s komité for afkolonisering og betragter landet som en koloni.

Array