Vestsahara
Ændrer Danmark holdning til Vestsahara?
Potentielt har Lars Løkke Rasmussen lovet Marokko støtte til den marokkanske autonomiplan, som vil annektere Vestsahara og gøre det til en region i Marokko
En tilsyneladende uskyldig sætning i et fælles kommuniké mellem Marokkos udenrigsminister Nasser Bourita og en række forskellige landes udenrigsministre har vakt bekymring hos Polisario og en række af de organisationer, der støtter saharawiernes kamp for selvstændighed. De frygter, at der er tale om en ny tilgang til den næsten 50 år gamle konflikt.
Sætningen lyder: In this context, Denmark considers the Autonomy Plan presented by Morrocco in 2007 as a serious and credible contribution to the ongoing UN process and as a good basis for a solution agreed upon between the parties.
Autonomiplanen er absolut uspiselig for saharawierne og Polisario, som frygter, at den bare vil legitimere den nuværende besættelse og ikke gøre Vestsahara til et selvstændigt land, som saharawierne blev lovet var en mulighed, da landet skulle afkoloniseres i 1975.
Saharawierne frygter, at tilslutning til autonomiplanen betyder fortsat overgreb, fængsling og tortur på dem, der kritiserer Marokko, og at udplyndringen af landets ressourcer vil fortsætte. Autonomiplanen har derfor aldrig været et seriøst element i løsningen af konflikten. Men nu har Marokko solgt ideen til flere andre landes udenrigsministre – måske uden, at disse helt har været klar over, hvor konfliktfyldt sætningen er.
Finsk overfortolkning
Det var tilsyneladende tilfældet i Finland, hvis udenrigsministerium Elina Valtonen, som det første af de nordiske lande inkluderede den famøse sætning i et dokument efter et møde mellem de to landes ministre. Det vakte bekymring – også her i Danmark, og efter en henvendelse fra Global Aktion/ Nyhedsbrevet om Vestsahara erklærede den finske ambassade i Danmark, at det er en overfortolkning i forbindelse med oversættelsen af dokumentet, og at Finland ikke har ændret holdning i konflikten.
…… og Danmark
Nu har flere danske organisationer henvendt sig til udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og spurgt, om Danmark er ved at ændre holdning til en løsning af konflikten om Vestsahara.
FN-Forbundet har i sin henvendelse gjort opmærksom på, at der er risiko for, at konflikten kan brede sig geografisk til Algeriet og Marokko, og at mange afrikanske lande sammenligner Ruslands angreb på Ukraine med Marokkos ageren i Vestsahara, og at vores tilgang til Vestsahara udstiller Vestens dobbeltmoral.
Henvendelsen nævner også, at Marokko i international presse udlægger teksten som om, Danmark bakker op om Marokkos besættelse af og overhøjhed over Vestsahara. Organisationen vil gerne have svar på, om det er tilfældet, at Danmark har ændret holdning på det punkt.
Global Aktion skriver i sin henvendelse til udenrigsministeren:
-Som du ved, anerkender hverken Danmark, EU eller FN marokkansk suverænitet over det af Marokko besatte Vestsahara, men efter at have læst UM’s kommuniquè kan vi godt blive i tvivl, om der er sket en ændring i den danske position. Henvendelsen giver også udtryk for bekymring over, at flere og flere danske virksomheder engagerer sig i det besatte land, og at de henviser til, at de har fået tilladelse fra Udenrigsministeriet.
-Hvis det er tilfældet, er det stærkt problematisk, skriver Global Aktion, og spørger, om udenrigsministeriet aktivt advarer danske virksomheder og offentlige styrelser mod at engagere sig i det besatte land.
Hverken Global Aktion eller nogen af de andre organisationer har indtil videre fået svar fra udenrigsministeriet.