Efter 10 år i fængsel skal politiske fanger løslades

22 prismodtagere henvender sig til FN

22 modtagere af den svenske Right Livelihood pris, der også kendes som den alternative Nobelpris, har sendt et åbent brev til FN’s generalsekretær António Guterres. I brevet beklager de den langvarige stilstand i forhandlingerne mellem Marokko og Polisario og FN’s manglende handling i sagen.

De 22 prismodtagere, der blandt andet tæller menneskerettighedsaktivisterne Aminatou Haidar, der selv er fra Vestsahara, Sima Samar fra Afghanistan og Yetnebersh Nigussie fra Etiopien, skriver blandt andet, at de er bekymrede over, at Horst Köhler, generalsekretærens personlige udsending trak sig før tiden i 2019 og over, at en ny endnu ikke er udpeget.

De henviser også til de mange forgæves initiativer til at løse konflikten fra FN’s og African Unions side. De opfordrer derfor generalsekretæren til omgående at sikre:

  • At MINURSOs mandat bliver udvidet, så overvågning af menneskerettigheder bliver en del af mandatet
  • At der omgående bliver udpeget en ny særlig udsending, der kan sørge for, at forhandlingerne mellem Marokko og Polisario bliver genoptaget
  • At der fortsat bliver arbejdet på, at afholde den folkeafstemning, der er lovet sahrawierne og er en del af grundlaget for våbenhvilen i 1991.

Global Aktion er medunderskriver af brevet.

Array