Corona-luppen afslører:
Sydafrikas korrupte politikere og katastrofekapitalister scorer kassen igen og igen
COVID-19 viser, hvor dybt korruptionen har fat i de sydafrikanere, der har forbindelserne i orden. De har endda snablen dybt nede i kassen med COVID-19 hjælpemidler! Men nu begynder fagbevægelsen at røre på sig.
Præsident Ramaphosa er ’chokeret’, som han har for vane at sige, og han har nedsat en kommission til at opklare korruptionssagerne. Men mange sydafrikanere har for længst opgivet ethvert håb om, at regeringspartiet African National Congress (ANC) tager korruptionsbekæmpelse alvorligt. ANC ses som problemet, ikke som løsningen. ANC taler om ’nogle få rådne æbler’, men mange ser tyveriet af COVID-19 midler som bare endnu et eksempel på et gennemråddent system. Vi har ikke hørt meget fra den sydafrikanske fagbevægelse under COVID19, men den 7. oktober strejker de og kræver, at de korrupte politikere bliver sendt i fængsel.
Er COVID19 mere under kontrol end økonomien?
Sydafrikas præsident Cyril Ramaphosa kunne for nyligt oplyse, at Sydafrika løfter COVID-19 restriktionsniveauet fra niveau 2 til niveau 1 den 20. september. Og at internationale rejser åbner op (med visse betingelser) fra 1. oktober. Det skyldes en blanding a faldende smittetal og hensyn til økonomien, der er i laser, efter at COVID19 har forstærket den igangværende recession. Kvartal efter kvartal ser tallene mere dystre ud – så meget, at nogle analytikere er kommet med et bud på en dato for hvornår Sydafrika rammer isbjerget og synker: ”Medmindre Sydafrika ændrer kurs, vil det være en fejlslagen stat før år 2030” siger Eunomix, et konsulentfirma baseret i Johannesburg. Konsulentfirmaet siger dog også, at Sydafrika bør ændre sin økonomiske model og ”implementere vækst-venlige politikker” – så det er ikke en konklusion som Global Aktion og vores partnere kan tilslutte os.
Privatiseringer og nedskæringer i det offentlige
Vores partnere i Sydafrika kræver tværtimod en afskaffelse af den neoliberal vækstpolitik. Finansminister Tito Mboweni kritiseres især for gennemførelsen af en voldsom nedskæringspolitik i den offentlige sektor og massevis af privatiseringer – en tendens der forventes at få et ekstra skub af IMF, som lige har ydet Sydafrika et lån. Lånet skulle bl.a. gå til en stor ’stimulus-pakke’ på 500 milliarder ZAR, men finansministeren mangler stadig at redegøre for fordelingen af pengene. Igen frygter man, at korruption vil sluge en stor del af midlerne. Prisen er høj for sydafrikanerne: flere og flere må gå sultne i seng, mens deres finansminister dagligt hygger sig med at dele fotos af sin lækre, hjemmelavede aftensmad på Twitter!
Global Aktion støtter landarbejderfagforeningen CSAAWU og vores andre sydafrikanske partnere, når de deltager i strejken den 7. oktober – Amandla!
Array