Når handelsaftaler skaber klimaforandringer

Amazonas brænder stadig

Hvert tredje minut ryddes et skovområde på størrelse med en fodboldbane som konsekvens af vores forbrug i EU.

Det seneste år har historisk store brande hærget Amazonas. Naturødelæggelser når dystre rekorder i Brasilien, når landbrugsindustrien rydder skov for at gøre plads til plantager og kvægdrift. Oprindelige befolkninger bliver frarøvet deres jord og en unik biodiversitet ødelægges.

Men dette er ikke kun resultatet af en national politik sat i gang af Brasiliens præsident Bolsonaro. Afskovningen bliver drevet af vores forbrug i Europa.  Landbrugsindustrien i Brasilien rydder nemlig ikke skov for at brødføde den brasilianske befolkning, men hovedsageligt for at producere dyrefoder og kød, der eksporteres til det europæiske marked.

Lige nu er EU i gang med at godkende unionens største handelsaftale nogensinde med Mercosur-landene Paraguay, Uruguay, Brasilien og Argentina. Hvis denne aftale bliver godkendt, vil den betyde øget eksport af ethanol, soja og oksekød, og denne eksport er blandt de største drivkræfter bag afskovningen i Mercosur-landene. Fra Europa vil landene modtage biler og kemikalier til landbruget. Aftalen er derfor også blevet kaldt en ’kvæg for biler’-aftale.

Tidligere i år udgav Global Aktion en rapport om Mercosur-handelsaftalen. Rapporten konkluderer at EU-Mercosur aftalen vil kun fungere som benzin på et bål, der allerede er ude af kontrol. Heldigvis kan aftalen stadig stoppes, og Danmark har som medlemsland i EU en fantastisk mulighed for at sætte en stopper for aftalen.

Den 1. december kl 17 arrangerer Global Aktion et webinar sammen med NOAH om denne handelsaftale. Vær med og hør om hvilke konsekvenser handelsaftalen vil få for mennesker og miljø i Sydamerika, og, ikke mindst, hvordan du kan engagere dig for at stoppe den. Læs mere her


Array