Global Aktion:

Samarbejde eller Egeninteresser: Hvorfor Mette Frederiksen besøgte Afrika

Over sommerferien var statsminister Mette Frederiksen på besøg i henholdsvis Namibia og Sydafrika. Besøget skete i forlængelse af regeringens nye udenrigspolitiske udspil fra marts 2023, hvor fokus på samarbejde i det Globale Syd står centralt. Det skærpede fokus på samarbejde, kommer i en tid hvor konkurrencen over indflydelse i Afrika skærper til. Derfor er det oplagt at spørge sig selv, om det danske fokus søger at støtte udvikling og samarbejde eller er der tale om rene egeninteresser for at støtte dansk industri?

Mette Frederiksen støtter den grønne dagsorden

I perioden fra den 19. til 21. juni besøgte Mette Frederiksen den namibiske præsident, Hage Geingob, samt den sydafrikanske præsident, Cyril Ramaphosa. Især den grønne omstilling blev central i diskussionerne. Som Mette Frederiksen påpeger, kræver de globale udfordringer, som verden står overfor i dag, europæisk dialog og samarbejde for at blive løst. Både Namibia og Sydafrika har fremragende forudsætninger for udbygning af vedvarende energi, og de to lande står derfor som oplagte samarbejdspartnere. Den nye udenrigspolitiske dagsorden fra marts 2023 understreger også, at Danmark søger at etablere ligeværdige partnerskaber med de afrikanske lande. Ikke desto mindre opstår spørgsmålet, om Danmarks nye engagement i Afrika udelukkende drejer sig om ligeværdige partnerskaber, eller om de danske egeninteresser vægtes højere?

Dansk industri er begejstret for besøget og det politiske samarbejde; faktisk har de i fællesskab med 3F engageret sig i at give unge sydafrikanere en erhvervsfaglig uddannelse. Danida, Danmarks udviklingssamarbejde, yder en støtte på 8 millioner kroner som en del af indsatsen for at omskole sydafrikanske kulminearbejdere til job inden for erhvervsfaglige områder, med det formål at styrke den grønne omstilling. Kort sagt udgør det danske besøg en ægte solskins historie om samarbejde og grønne initiativer støttet af dansk politik og industri. 

Udviklingsfokus eller danske egeninteresser i Afrika?

Mette Frederiksen og Dansk Industri arbejder hovedsageligt for at fremme Danmarks egne interesser og ikke ligeværdige partnerskaber, som de giver udtryk for. Grøn energi er en god investering, især for danske virksomheder. Virksomheden Vestas har planer om at opstille mellem 15.000 og 35.000 vindmøller i løbet af de næste 25 år. De ser også en god mulighed i Afrika, hvor de vil hjælpe med at skaffe strøm til et kontinent, hvor mange ikke har adgang til elektricitet endnu. Dog vil det primært være Vestas, der får økonomisk gavn af dette på langsigtet plan, ikke de unge i Afrika. Selvom man får en uddannelse, betyder det ikke nødvendigvis, at man kan undslippe fattigdom, hvis arbejdet stadig betaler dårligt, og man ikke kan avancere i sin karriere. Måske burde vi overveje at støtte afrikanske personer, der starter deres egne virksomheder, og virksomheder generelt, som ikke nødvendigvis skal hjælpe den danske industri med fremtidig arbejdskraft.

Et ligeværdigt samarbejde

I en tid, hvor Europa oplever en række geopolitiske udfordringer, herunder konflikter som i Ukraine samt voksende trussel fra Rusland og Kina, har regeringen valgt at reducere midlerne til udviklingsbistand. Dette signalerer en ændring i prioriteringer, hvor støtten til verdens fattigste lande, herunder Afrika, er blevet offer for nationale interesser og sikkerhedshensyn. Denne strategi kaster tvivl over regeringens ægte ønske om at skabe et ligeværdigt samarbejde med afrikanske lande, når midlerne trækkes væk i en tid med stigende behov.

Nedskæringerne i udviklingsbistanden, der allerede har resulteret i et næsten 500 millioner kroner fald siden 2021, understreger en manglende konsistens mellem retorik og handling. Mens regeringen hævder at ønske at bidrage til globale klima- og fattigdomsudfordringer, viser finanslovsforslaget en skræmmende mangel på forpligtelser til disse mål. Dette er ikke blot et spørgsmål om økonomi, men en grundlæggende forskel mellem de erklærede intentioner og de faktiske handlinger. Beslutningen om at lukke den danske ambassade i Tanzania sender også et signal om det danske engagement. 

 

Array