Magt og demokrati:

Forsvarminister til konference med Dødens Købmænd

Forsvarminister, Morten Bødskov, holder åbningstale på Dansk Industris årlige våbenkonference, der er sponsoreret af en række våbenfirmaer, der sælger våben til krigsførende nationer

Tirsdag den 23. august byder forsvarsminister Morten Bødskov velkommen til den årlige våben-konference, DDAC, arrangeret af Dansk Industri.
Konferencen er sponsoreret af våbenfirmaerne BAE Systems, Leonardo, SAAB, Lockheed Martin og det danske overvågnings og våbenfirma Terma.

Foruden at sponsorere blandt andet den middag, som ministeren formodentlig vil deltage i, er alle firmaer involveret i Saudi-Arabiens krig mod Yemen. En krig, der ifølge FN er en af verdens største humanitære katastrofer, som estimeret har kostet 377.000 mennesker livet. Liv som primært er blevet bombet af raketter produceret af en af de ovenstående firmaer, som nu bliver budt velkommen i hjertet af København med ministertale. Det er ellers ikke så længe siden, at selvsamme Bødskov i nærværende avis udtalte at krigen i Ukraine krævede sammenhold for at sikre “fred, frihed og demokrati”.

Derfor kan det undre, at han klinger glas med våbenindustrien, som tjener enorme summer på at sælge våben til et land som Saudi-Arabien, der ikke blot er krigsførende, men også har parteret og dræbt en journalist, som rangerer på 155. pladsen i det globale frihedsindeks og har dødsstraf for homoseksualitet. Hvis Bødskov rent faktisk troede på ordene i hans egen skåltale ville han nok have smidt invitationen fra Dansk Industri i skraldespanden og skrevet en harmdirrende kronik om firmaernes leverancer til bombningen af Yemen.

Hvis det er de samarbejdspartnere vores forsvarsminister vælger er der lang vej til “fred, frihed og demokrati”.

I stedet deltager Bødskov nu i en konference hos en industri, der er anslået til at forårsage ca. 40 procent af al korruption i verden og hvis profitter, som følge af blandt andet Rusland og Saudi-Arabiens krige nu stiger  kraftigt. Generelt må mange europæiske våbenfirmaer grine hele vejen til banken, da de siden EU sanktionerede Rusland i 2014 har tjent 491 millioner euro på våbensalg til Rusland, der bliver brugt i krigen mod Ukraine, og som nu får kæmpe ordrer fra den danske stat om flere våben.

 

Der kan være gode grunde til at besidde våben, hvilket den imperiale verdensorden desværre beviser til fulde, men der er samtidigt en rigtig god grund til at stille sig kritisk overfor de firmaer, der lukrerer på imperial krigsførsel. Og i dette tilfælde har flere af de ovennævnte firmaer et længere CV med korruption, bestikkelse og samarbejde med diktaturer.

Hvis det er de samarbejdspartnere vores forsvarsminister vælger er der lang vej til “fred, frihed og demokrati”. Heldigvis kan ministeren nå at sige “nej tak” til invitationen og begynde at sige fra over for våbenindustriens salg til krigsførende nationer som Saudi-Arabien. 

Array