Straffrihed for transnationale virksomheder

GA’s brev til Udenrigsministeren om UN Binding Treaty

Global Aktion har skrevet et brev til udenrigsministeren vedrørende forhandlingerne om UN Binding Treaty on Business and Human Rights, der skal sætte en stopper for straffriheden for transnationale virksomheder, men som Danmark indtil videre ikke har villet deltage i. Vi afventer nu svar fra udenrigsministeren

Kære Lars Løkke Rasmussen,

Jeg skriver til dig på vegne af Global Aktion med et par spørgsmål og en opfordring til, at Danmark aktivt deltager i forhandlingerne om en bindende FN-traktat vedrørende transnationale firmaer og menneskerettigheder, også kendt som UN Binding Treaty on Business and Human Rights. 

I regeringens Afrikastrategi står der, at man ønsker at stå værn om en international retsorden. Dette ønske har også været bærende i Danmarks kandidatur til en plads i FN’s sikkerhedsråd. I forlængelse af det finder vi det afgørende, at Danmark understøtter en international retsinstans, der kan stille transnationale virksomheder til ansvar for deres menneskerettighedskrænkelser. På den måde sender Danmark et klart signal og tager ligeledes ansvar for menneskerettigheds- krænkelser, som danske virksomheder er involveret i, uanset om der er tale om ulovligt importeret træ fra Myanmar til Danmark, arbejdstagerrettighedskrænkelser i Cameroun eller aktiviteter i besatte områder som Vestsahara. Dansk støtte til en bindende traktat forekommer på den måde oplagt. Siden FN-traktater forhandles af de enkelte medlemsstater, og EU dermed ikke har mandat til at forhandle på vegne af Danmark, vil vi gerne høre om regeringens overvejelser om traktaten og forhandlingerne om den. 

Jeg har følgende spørgsmål: Hvordan ser regeringen på de nuværende forhandlinger om UN Binding Treaty on Business and Human Rights? Har regeringen i sinde at deltage i forhandlingerne om traktaten d. 21-25 oktober i Geneve? Støtter man en bindende FN-traktat, der holder transnationale firmaer til ansvar for menneskerettighedskrænkelser? Hvis regeringen ikke mener, at en bindende FN-traktat er formålstjenlig, hvilke tanker har man så gjort sig om alternativer?

Jeg ser frem til at modtage dine svar.

Med venlig hilsen

Nicholas Nyrop Vinthen

Politik- og kampagnemedarbejder i Global Aktion

Brev til Udenrigsministeren vedr. UN Binding Treaty (1)

Array