Ny samling:

Nordisk samarbejde om Vestsahara intensiveres

Styrket samarbejde mellem nordiske organisationer, der arbejder med Vestsahara, skal øge presset på de nordiske regeringer for at få en løsning på den snart 50 år lange konflikt

De mange organisationer i de nordiske lande, der støtter og samarbejder med Polisario og Vestsahara, vil samle kræfterne bl.a. med henblik på at lave et fælles pres på deres regeringer for at få dem til engagere sig i at få konflikten løst i samarbejde med FN.

Organisationerne overvejer bl.a. fælles kampagner i forbindelse med, at det til næste år er 50 år siden, Marokko besatte Vestsahara og i forbindelse med, at EU-domstolen i sensommeren forventes at afsige sin endelig dom om EU-landenes ulovlige handels- og fiskeriaftaler med Marokko.

Desværre er Finland for nylig gået enegang og har støttet Marokkos gamle autonomiplan fra 2007, der ikke sikrer ikke saharawierne retten til selv at bestemme deres fremtid. Under alle omstændigheder er det stadig tættere samarbejde mellem Marokko og de nordiske lande meget bekymrende. 

De nordiske ngo’er vil også samarbejde om at arrangere besøg både til og fra flygtningelejrene i Algeriet, hvor hovedparten af saharawierne har boet siden den marokkanske besættelse i 1976.

På de første elektroniske møder deltog der mere end 12 forskellige grupper og operationer. Fra Danmark er det FN-Forbundet og Global Aktion, der støtter op og deltager i netværket. 

Det er aftalt at arbejde i forhold til Nordisk Råd, støtte hinandens nationale pres, koordinere besøg fra lejerne og de besatte områder til de nordiske lande og med at overvåge og reagere på nordiske virksomheders tilstedeværelse i det besatte Vestsahara. 

Netværket er åbent for alle organisationer, der arbejder i solidaritet med Vestsahara. 

Array