
Vi skal gøre solidaritet væsenligt igen
Der er sat store ambitioner for det nye år og lokalerne på Nørrebro er fyldt til bristepunktet med engagerede aktivister. Vi har mødt de to aktivister Mads Barbesgaard og Signe Thydal til en snak om årets store udfordringer, solidaritet og systemkritik.
I Global Aktion arbejdes der ud fra en flad struktur, hvor det er de mere end 150 aktivister, der bestemmer og sammen udvikler organisationen. På mange områder går det jo rigtig godt, men der er også en række udfordringer, som vi ikke kan komme udenom.
Hvad ser i, som henholdsvis politisk- og organisatorisk forperson, som den største udfordring for det næste år?
Mads: ”I Danmark, i Europa og i resten af verden vinder politiske bevægelser frem, der ligger meget langt fra de værdier om solidaritet, feminisme og internationalisme, som er kernen i vores nye strategi. Det sker i en kontekst, hvor vores værdier ellers netop burde vinde genklang hos mange mennesker. Men desværre er det lykkedes for folk som Trump at mobilisere flertallet til at sparke nedad og på hinanden, mens den lille elite, der nyder godt af status quo, kan fortsætte deres udnyttelse af mennesker og miljø mere eller mindre uhindret.”
Signe: ”Der er ikke desværre heller ikke ret mange andre højtråbende og protesterende stemmer på civilsamfundsscenen, der sætter foden i jorden og siger nok er nok. Selvfølgelig er det en god evne at kunne tilpasse sig, men man må også have evnen til at se, når man bare bliver kørt rundt i manegen, til fordel for nogle politiske dagsordener man er helt uenige med.”
Mads: ”Jeg tænker selv på Global Aktion, som et lille tandhjul i en meget større maskine. Den maskine består af ligesindede bevægelser, organisationer og millioner af mennesker verden over, der kæmper for en anden og mere retfærdig verden.” Det er store udfordringer Danmark og verden står overfor, men hvad kan en lille organisation som Global Aktion overhovedet stille op overfor så store og globale udfordringer?
Signe: ”Jeg synes tit, jeg møder den holdning, at det er naivt at ville kæmpe for reelle alternativer til vores nuværende verdensorden. Det er som om, at folk synes man skal acceptere, hvordan verden ser ud og så arbejde for at få det bedste ud af det. Men det er det, der i mine øjne er naivt at tro, at vi kan få ret meget godt ud af den udvikling vi ser for tiden. Vi bliver sgu nødt til at kæmpe for at ændre på strukturerne.” Mads stemmer i og tilføjer: ”Vi er med til at skabe dialog og visioner om alternativer, men dem skal vi jo netop være flere om at definere og udvikle. Så for mig er processen i sig selv et alternativ, idet vi går ind for, i fællesskab med vores partnere og alle mulige andre, at finde frem til, hvordan en anden og bedre verden kunne se ud.” Der bliver talt meget om solidaritet i Global Aktion, hvad ligger der bag de store ord?
Mads: ”Det er jo sådan set meget simpelt: Det handler om, at vi i stedet for at sparke nedad på de i forvejen mest marginaliserede i samfundet står sammen, tager et kig opad og kræver et opgør med den elite, som pt. skummer fløden i samfundet og det system, der aktivt fremmer ulighed.”
Signe: ”Solidaritet siger bare det hele – og vi skal generelt være bedre til at sætte den sproglige dagsorden og bruge de ord og vendinger, som bedst beskriver, det vi gerne vil sige på en positiv måde, uden at være nervøse for at blive kaldt naive eller gammeldags. Vi skal gøre solidaritet væsentlig igen.”
Solidaritet og systemkritik er på den måde helt centralt i Global Aktions arbejde i det nye år, og som Mads formulerer det, er det også noget af det, der tiltrækker nye kræfter og støtter til organisationen: ”Selvom det kan skræmme nogen væk, så tror jeg også rigtig mange tiltrækkes af og kan genkende sig selv i vores systemoverskridende krav, der siger klart og tydeligt fra over for angreb på vores demokrati og tør sige, at en anden verden er mulig – og absolut nødvendig.”