Vejen ind i aktivisme

Aktivisme er drivkraften i Global Aktion

Man kan måske tro, at det kun er folk, der er dybt engagerede i politik eller har et stort kendskab til internationale forhold, der bliver aktivister i Global Aktion, men der findes lige så mange veje ind i aktivisme, som der findes aktivister.

Her giver vi dig et indblik i nogle af vores aktivisters baggrund for at engagere sig. Lysten til at engagere sig og gøre noget aktivt er for mange startet længe før, de blev en del af Global Aktion, og har ofte været forbundet med oplevelser af, at samfundet ikke er som det burde være.

Klaus, der har arbejdet aktivt med Swaziland de sidste mange år, fortæller:

“For mig startede det allerede i folkeskolen. Min folkeskoleklasse måtte, på grund af pladsmangel, i en periode sidde på gangen, hvilket var helt grotesk. Så vi skrev til uddannelseslederen. Jeg husker tydeligt følelsen af uretfærdighed og behovet for at gøre noget. Det var nok første gang jeg gjorde noget aktivt.”

For Anah fra handelsgruppen blev hendes indre aktivist for alvor vækket, da hun gik på opdagelse i forældrenes gamle bøger:

”Vi talte ikke så meget om politik derhjemme, men så fandt jeg min mors bogreol med politiske noveller fra 70’erne, og jeg læste dem alle. Og jeg havde det sådan; jeg fatter ikke, at ingen har fortalt mig hvordan kvinder bliver behandlet i det her samfund! Kvinderne forsøgte at gøre det bedste de kunne, men blev hele tiden forhindret og mødt med anklager.”

Motivationen starter også ofte gennem faglige og politiske diskussioner på uddannelsessteder, som Mille fra Vestsahara-gruppen fortæller:

På universitetet oplevede jeg at der var mange der havde de samme tanker som mig. Det inspirerede mig, og det gik op for mig, at jeg ikke var alene med de her tanker”.

For Signe fra det organisatoriske udvalg var det lige så meget en pludselig erkendelse af, at forandring ikke sker af sig selv, der blev vejen ind i Global Aktion:

”For mig var turen ind i aktivisme ret spontan. Jeg kørte i bil med mine forældre på Zanzibar, og pludselig gik det op for mig, at hvis jeg ikke var tilfreds med hvordan verden fungerede, så var jeg nødt til at gøre noget ved det.”

Der ligger mange forskellige oplevelser bag, men fælles er, hvordan indignationen over verdens massive ulighed og uretfærdighed bliver drivkraften til at engagere sig.

Mange veje fører til aktivisme, men én ting kan siges at være fælles for de aktive i Global Aktion: når først de finder herhen, bliver de hængende.

Du kan engagere dig ved at skrive til info@globalaktion.dk og fortælle lidt om, hvilke emner, du finder interessante, så henviser vi dig til en gruppe. Start gerne med at læse på hjemmesiden om, hvad Global Aktion arbejder med. Det er ligemeget hvad du har af baggrund – om du er under uddannelse, har været længe på arbejdsmarkedet eller er arbejdssøgende. Det vigtigste er, at du har lyst til at engagere dig i et eller flere af de emner, Global Aktion arbejder med.