Labour Action-gruppen (Mennesker Bag Mærket)

Vi sætter fokus på tøjproduktionens bagsider og kæmper for tekstilarbejderes arbejdstagerrettigheder

Det er langt fra alle, der nyder godt af det evigt voksende tøjforbrug. Mens tøjmærker oplever økonomisk vækst, følger der ofte billige varer til forbrugerne, men det er på bekostning af arbejdsvilkårene for de mennesker, som producerer tøjet på tøjfabrikkerne. Labour Action stiller sig kritisk overfor tøjvirksomheders forretningsmodeller, der maksimerer profit på bekostning af menneskene bag og udfordrer lovgiverne til at sætte rammer, der sikrer en produktion af vores tøj uden at overtræde menneskerettighederne.

Vi fokuserer på danske tøjvirksomheder, men følger alle de store kampagner, som organisationerne i Clean Clothes Campaign koalitionen arbejder med. Danske virksomheder producerer en del i Asien, men man behøver såmænd ikke kigge så langt, selv inden for EU, f.eks. I Bulgarien og Kroatien, er der alt for lave lønninger, henholdsvis på en tredjedel og en femtedel af det niveau, der er nødvendigt ifølge menneskerettighederne. De lave lønninger bevirker massivt overarbejde på fast basis og er en konsekvens af tøjvirksomhedernes hårde forhandlinger med fabrikkerne. De store tøjvirksomheder er så magtfulde, at de kan forhandle meget lave priser og korte leveringstider.

Hvem er vi

Labour Action-gruppen startede hos Global Aktion i februar 2019, hvor vi indgik i et samarbejde med Clean Clothes Campaign International. Vi er en gruppe af aktivister, som med hver vores baggrund og kompetencer ikke kan kigge den anden vej, når store danske og andre multinationale tøjvirksomheder udnytter de billige og derfor dårlige arbejdsforhold ude i verden. Alle, som har interesse for disse emner er velkomne i gruppen. Nogle har arbejdet med området i årevis andre er helt nye, men nysgerrige. Vi mødes jævnligt og diskuterer næste skridt i arbejdet. Vi finder selv på kampagner og er med i internationale initiativer. Vi har brug for folk, der kan lide at formidle og holde virksomheders, politikeres og forbrugeres opmærksomhed fanget. Vi er kreative, vedholdende og skarpe – hvis vi selv skal sige det 😉

Kampagner

#PayUpUniqlo

Clean Clothes Campaign introducerede os for en sag med den japanske tøjvirksomhed Uniqlo, som på daværende tidspunkt åbnede deres første butik i Danmark, nemlig en ny butik på Strøget. Vi så det nødvendigt at udvise solidaritet med tøjarbejderne fra Indonesien, som i forbindelse med Uniqlo-sagen manglede lønkompensation for nedlukkede tøjfabrikker. Vi havde besøg af to af de fyrede arbejdere og mødte op da butikken slog dørene op for første gang. Vi forsøgte at få ledelsen i tale og var yderst synlige for den lange kø af kunder, som fra morgenstunden var mødt op for at få del i åbningstilbuddene.

Under besøget fra Indonesien afholdte vi gæsteforelæsninger for designstuderende og møder i Folketinget og med fagforeninger.

Rana Plaza

Den 24. april 2013 kollapsede en ni-etagers fabriksbygning (Rana Plaza) i Bangladesh og dræbte 1134 syersker. Katastrofen fik sat et stort fokus på tøjindustriens problematikker, og der er sket forbedringer. Men der er lang vej endnu. Både tekstilarbejdere og bomuldsbønder lider fortsat under tøjvirksomheders forretningsmodel. Hvert år på mærkedagen, afholder vi en aktion for at udvise solidaritet og mindes de syersker som blev brutalt dræbt.

I Labour Action vil vi i de kommende år blive ved med at stille os kritisk overfor tøjvirksomheders udnyttelse af menneskelig arbejdskraft, og fortsætte med at kæmpe for en lovgivning der sikrer at menneskerettigheder bliver overholdt. Mere aktuelt arbejder vi for at bakke op omkring en bindende FN-traktat om nødvendig omhu. Derudover tager vi fortsat del i de internationale kampagner og problematikker, som organisationerne i Clean Clothes Campaign rejser.

Er du interesseret i at blive en del af gruppen, eller vil du bare høre mere, skal du endelig ikke tøve med at tage kontakt til os. Skriv til info@globalaktion.dk. Det er på ingen måde et krav at du er en ekspert, men vi ønsker at du har interesse for tøjindustrien, og brænder for at skabe bedre vilkår for mennesker bag mærket.

Find os på instagram: LabourActionDK