Spørgsmål om liv eller død

Giv en livvagt til Nonhle

Nonhle Mbuthum er lokalsamfundsleder i Pondoland i Sydafrika, og hun er truet på livet. ’Jeg vidste fra begyndelsen, at den her kamp kunne koste mit liv’

I den smukke region Pondoland i Sydafrika udspiller der sig en lang og brutal kamp om anlæggelsen af et mineprojekt. Nonhle Mbuthuma er en af lederne for bevægelsen og må mandsopdækkes af livvagter, efter en af de andre ledere blev dræbt foran sit hus. Nu har Nonhle Mbuthuma brug for beskyttelse, og vi vil derfor støtte at Nonhle får livvagter på døgnet rundt, så hun ikke lider den samme skæbne som sin forgænger.

Nonhle Mbuthuma er en af lederne af bevægelsen Amadiba Crisis Committe, der opstod i 2007 i opposition til planerne om at anlægge et mineprojekt i Pondoland. Det australske mineselskab Mineral Commodities Limited (MRC) har igennem ti år forsøgt at opstarte udvinding af titaniummineraler fra de metalrige sandstrande i området, og en lang, bitter strid mellem majoriteten af det lokale Amadiba samfund, mineselskabet og regeringen har siden fundet sted. Protesterne har været så voldsomme, at MRC i juli i år valgte at trække sig ud af projektet, men de har solgt deres aktier videre til andre firmaer og ingen ved, hvor meget de i virkeligheden bestemmer bag kulisserne.