COVID19 og den langvarige kamp – sydafrikanske landarbejdere har brug for din støtte

Din støtte hjælper landarbejderfagforeningen CSAAWU i Kapprovinsen med advokatbistand og anden hjælp til de mest isolerede landarbejdersamfund.

I løbet af de seneste små to år har vi set corona-virusset gøre en i forvejen ekstremt svær situation endnu sværere for landarbejderne i Sydafrika. I forvejen var det ikke let at kæmpe for sine rettigheder i landdistrikterne i Western Cape, hvor små samfund er isolerede fra hinanden, og hvor fattigdom er et udbredt problem. COVID19 har haft og har stadig ekstremt alvorlige konsekvenser for arbejderne, der i mange tilfælde er tvunget til at gå på arbejde trods manglende social distancering, tests og værnemidler. Det vil sige, at de risikerer deres liv i forbindelse med produktionen af vin, fordi udsigten til at miste jobbet umiddelbart virker som endnu værre end at blive COVID19-smittet! Fyringer, manglende testning og værnemidler på arbejdspladserne gør livet farligt for sydafrikanske landarbejdere.

Arbejdsgiverne, på den anden side, bruger i nogle tilfælde corona-krisen til at forstærke deres forsøg på at presse fagforeningerne ud: de fyrer fagforeningsmedlemmer, med begrundelsen, at corona-krisen gør fyringer nødvendige. Men med den anden hånd hyrer arbejdsgiverne andre arbejdere, som ikke er fagligt organiserede.

Landarbejderne har brug for al den hjælp, de kan få.

Din økonomiske støtte kan gøre en stor forskel for landarbejderne, især nu hvor COVID19 har medført sult og nød i Sydafrika.

Den sydafrikanske fagforening CSAAWU, der især har landarbejdere som medlemmer, prøver hårdt på at redde deres medlemmer igennem den sydafrikanske corona-krise. CSAAWU arbejder altid meget samfundsorienteret – social unionism, kalder de det – og i forbindelse med corona betyder det, at det ofte er dem, der kender lokalsamfundets behov bedst. De deltager i flere civilsamfundsgrupperinger om koordinering af indsatsen sammen med lokale myndigheder. Det er nødvendigt, da den sydafrikanske corona-håndtering er meget streng, til tider med noget nær totalt udgangsforbud – uanset om folk så har adgang til mad og vand eller ej.

Der er mange mennesker, der mangler mad og anden hjælp lige nu, så CSAAWU har brug for penge til at købe mad og håndsprit til uddeling i medlemmernes lokalsamfund.

Fagforeningsrepræsentanter fra CSAAWU, som Deneco Dube og Malizo Kwinana m.fl., har myndighedernes tilladelse til at køre ud med hjælpepakker. De bruger derudover næsten al deres tid på at hjælpe arbejdere, der er blevet fyret – mange af dem uretsmæssigt.

Alle donationer, store som små, er en kæmpe hjælp. Sammen kan vi sikre, at de sydafrikanske arbejdere får den nødvendige støtte til at komme igennem den nuværende krise og være klar til at fortsætte kampen for bedre arbejdsforhold og et værdigt liv på den anden side af corona.