Kommentar

Ved at svigte Vestsahara i FN’s Sikkerhedsråd, underminerer regeringen Grønlandsk selvstændighed

De fleste vil nok huske, hvordan den danske regering – med bl.a. to tidligere udenrigsministre i spidsen – stillede op som kandidat til et medlemskab i FN’s Sikkerhedsråd. Kampagnen var en succes. De danske mærkesager var kort fortalt, at vi ville holde fast ved en international retsorden, styrke FN’s rolle og fremme menneskerettighederne. Helt klart store løfter, som det for et lille land som Danmark vil være svære at indfri.

Danmarks indtræden i Sikkerhedsrådet faldt sammen med, at Trump blev genindsat i Det Hvide Hus, og kort tid efter fremsatte han krav på Grønland. I denne konflikt har den danske regering henvist til, at det er grønlænderne selv, der har retten til selvbestemmelse, hvis det er deres ønske. Hverken Danmark eller USA kan bestemme Grønlands fremtid. Dette argument bygger på FN’s charter. 

Da Rusland indledte sin invasion af Ukraine, henviste den danske regering til folkeretten i sin afvisning af de russiske krav på Ukraine. 

Derfor kan det undre, at den danske regering har valgt at støtte besættelsesmagten Marokko og dets krav på Vestsahara – et territorium, Marokko har besat i nu 50 år, i strid med Den Internationale Domstol i Haag. Hele otte domme fra EU-domstolen har fastslået, at Marokko ingen ret har til Vestsahara, og at den lokale befolkning, sahrawierne, har ret til selvbestemmelse. Domstolen henviser i deres domme til netop folkeretten. Argumenter er helt på linje med dem regeringen fremføre i forhold til Grønland og Ukraine. 

Denne ret, retten til selvbestemmelse, har Danmark undermineret i Sikkerhedsrådet ved at støtte Marokkos krav på Vestsahara. Samtidig støttede den danske regering, at FN’s fredsbevarende styrker i området skal halveres – et skridt, der også er bakket op af USA, Frankrig og Marokko (sidstnævnte er selv medlem af Sikkerhedsrådet). Men næppe en beslutning, der kan siges at styrke FN’s rolle. 

Den danske støtte til Marokko underminerer FN’s pagt, der garanterer retten til selvbestemmelse. Samtidig undergraves EU-domstolens autoritet og dens afgørelser.

Hvad betyder det for Danmarks forhold til Grønland, når vi på denne måde underminerer de argumenter, der er grundlaget for vores forsvar af Grønlands suverænitet? Og hvad med vores støtte til Ukraine, hvis vi så åbenlyst har dobbeltstandarder?

Situationen i Vestsahara sammenlignes af menneskerettighedsorganisationen Freedom House med Nordkorea og Sudan. Halvdelen af sahrawierne har i 50 år levet i enorme flygtningelejre i nabolandet Algeriet. Kun få udenlandske medier har haft adgang til at dække området.

Tror udenrigsministeren selv, at dette vil skabe fred? Når man fjerner håbet for selvstændighed og frihed fra et helt folk, har man et nyt Gaza.