Safeguarding-politik og PSHEA i Global Aktion
PSHEA: Prevention of sexual harassment, exploitation and assault.
Global Aktion (GA) forpligter sig til at forebygge alle former for SHEA: chikane, udnyttelse og overgreb af seksuel karakter og til at handle konsekvent hvis nogle af disse finder sted.
SHEA defineres som:
Enhver form for uønsket eller påtvungen handling af seksuel karakter eller trusler herom. Chikane, udnyttelse og overgreb kan finde sted enten mod en persons vilje, ske efter overtalelse eller ske når en person er ude af stand til at give samtykke – fx påvirket af rusmidler eller et højt stressniveau.
- Seksuel chikane forstås som: En hver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk henvendelse af seksuel karakter, specielt hvis den tager form af at være truende, ydmygende, nedladende eller fjendtlig.
- Seksuel udnyttelse forstås som: Forsøg på- eller faktiske misbrug af en magtposition til at opnå ydelser af seksuel karakter. Dette gælder også for forhold hvor økonomiske, sociale eller politiske magtforskelle bruges til at søge seksuel omgang.
- Seksuelt overgreb forstås som: Fysisk overgreb af seksuel karakter eller trusler om dette.
Seksuel omgang med et barn (alle personer under 18 år) defineres som udnyttelse og overgreb uanset konteksten.
GA mener at forekomster af SHEA ofte skyldes strukturelle magt-ubalancer, reproduceret på alle niveauer af samfundet. Derfor forventes alle i berøring med GA om at være opmærksomme på egne magtprivilegier i omgang med andre, både når det kommer til forskel i autoritet og beføjelser på arbejdspladsen og når det kommer til forskel på faktorer som køn, seksualitet, etnicitet, fysisk fremtræden, alder mm. for på den måde være med til at fremme en god kultur.
GA har en nultolerance-politik når det kommer til forekomster af SHEA og vil reagere på alle forekomster, så den forudrettedes behov og beskyttelse prioriteres.
Formål
Denne politik har til formål at:
- Sikre målgrupperne for GA og partneres arbejde imod SHEA. Med specielt fokus på særligt udsatte grupper som børn og unge, piger/kvinder og non-binære, LGBTQIA+ personer, etniske minoriteter og personer med handikap.
- Sikre et trygt (arbejds)miljø for alle ansatte og på anden måde involverede i GA’s arbejde; inklusiv (men ikke udelukkende) bestyrelsesmedlemmer, frivillige, praktikanter, konsulenter og journalister (herefter benævnt som GA-aktører).
Med det udgangspunkt at de skadelige handlinger både kan komme fra ansatte og på anden måde involverede i GAs arbejde og fra personer udefra mens GA’s arbejde finder sted.
Code of Conduct
GA lægger sig op ad den danske arbejdsmiljølovgivning. Ved ansættelse/begyndelsen af samarbejde underskrives en erklæring om at man har læst og forstået GA’s safeguarding politik og at man forpligter sig til at agere efter den. Denne findes på sidste side af dette dokument.
GA-aktører vil ikke:
- På nogen måde at indgå i nogen former for seksuel omgang med børn eller andre aktiviteter som er til skade for børn.
- Være skyld i nogen forekomster af SHEA overfor nogen de kommer i kontakt med gennem deres arbejde for/med GA eller partnere.
- Indgå i seksuelle forhold med målgrupperne for GA’s arbejde.
- Indgå i seksuelle relationer med andre GA-aktører hvor der er en magt-ubalance til stede (fx en underordnet.)
- Udsætte målgrupperne for GA’s arbejde og GA-aktører for fysisk, psykisk eller følelsesmæssig vold
- Købe eller bytte sig til seksuelle ydelser mens de er repræsentanter for GA eller dennes partnere.
Forebyggelse
GA er ansvarlige for:
- At alle deres partnere har en safeguarding-politik der omhandler SHEA samt at bidrage til at kvalificere disse.
- At alle aktiviteter udføres med et fokus på at forebygge risikoen for SHEA eller andre skadelige forekomster. Dette inkluderer:
- At sørge for, at alle GA-aktører kender reglerne ifm PSHEA og er klar over deres ansvar i forhold til disse.
- At alle kontrakter og projektbeskrivelser indeholder en klausul omkring PSHEA.
- At sørge for løbende opkvalificering/træning for ansatte og frivillige mm.
- At mailadressen til Focal Point hvortil man kan lave underretninger om SHEA tydeligt fremgår på GA’s hjemmeside.
- At Focal point er særligt kapacitetsopbygget til opgaven.
Klage-/underretningsmekanisme
- Alle har ret til at lave en indberetning – også hvis den er baseret på en mistanke og man ikke har nogen beviser.
- Der er intet tidsudløb på hvornår en indberetning kan laves.
- En person der har oplevet overgreb kan vælge at være anonym. Dog er der behov for en mailadresse til at kunne kontakte personen – man kan evt. oprette en anonym mailkonto og henvende sig fra den. Der er også nødvendigt for GA at kende land hvor hændelsen fandt sted og hvilken organisation(er) der er involveret.
- GA modtager også indberetninger fra 3. parter eller udefrakommende.
Man indberetter forekomster af- eller mistanke om SHEA ved at skrive en mail til info@globalaktion.dk denne varetages af Focal point/ansvarlig. Styrelsens forperson og sekretariatslederen agerer Focal point. At have to ansvarlige focal points øger sandsynligheden for at de vil holde hinanden gensidigt ansvarlige. Alternativt kan man altid gå direkte til en anden repræsentant fra GA som man føler sig tryg ved med sin indberetning, som så vil sørge for at underrette focal point. Hvis focal point er involveret kontaktes et andet styrelsesmedlem som (så vidt de ved) ikke er implicerede.
Behandling af en indberetning eller klage
Der vil blive svaret på alle henvendelser indenfor 1 uge.
GA vil iværksætte videre procedurer alt efter sagens natur. Undersøgelsesperioden for en sag må ikke overstige 8 uger og personen som har underrettet, vil få indsigt i processens forløb.
Focal Point undersøger alle henvendelser modtaget og udformer et forslag til videre procedure.